În acest fel, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice deschise, semideschise, în localuri şi în apropierea instituţiilor publice. Nu se va mai putea fuma în încăperi cu acoperiş şi cel puţin trei pereţi.
 
De asemenea, fumatul va fi interzis în transportul public şi privat în care se află copii minori, sub acoperişul staţiilor de aşteptare a transportului public, în parcurile de distracţii şi în preajma terenurilor de joacă pentru copii, pe stadioane şi arene deschise pe durata desfăşurării evenimentelor publice şi în pieţe şi alte spaţii publice cu o aglomeraţie sporită de oameni.

Este o lege preluată din spaţiul european care prevede o serie întreagă de modificări. Conform statisticii, aproape un milion de oameni vor trebui să se adapteze la noile reguli poate prea brusc şi fără alternative.
 
Conform Raportului European de Sănătate efectuat în 2012, ţara noastră se află pe locul patru după numărul de fumători, după Armenia, Belarus şi Ucraina - ţări care nu intră în spaţiul european. Potrivit raportului, 51% din bărbaţi şi circa 8% din femei din RM fumează. E un număr impresionant luând în calcul spaţiile care ar trebui deja să apară în ţară pentru atât de mulţi vicioşi. 

Persoanele care vor încălca legea sunt pasibile de amendă în valoare de trei mii de lei. Persoanele juridice care vor admite fumatul în localuri vor fi sancţionate cu până la 10 mii de lei.