Reprezentanţii Centrului de Investigaţii Jurnalistice spun că au hotărât să protesteze după ce li s-a cerut să scoată de la geamul clădirii lor un banner în susţinerea jurnalistei Khadija Ismayilova.

„Pe 22 aprilie a venit la noi un reprezentat al Ambasadei, a zis că este de la Ambasadă, nu a vrut să-şi spună numele, deşi eu l-am cerut şi ne-a cerut să scoatem bannerul. Eu le-am spus că bannerul este al nostru. Noi astfel ne-am exprimat atitudinea faţă de o colegă ziaristă ca şi noi de investigaţii şi nu avem de gând să vă dăm bannerul, el a plecat cu ameninţări că voi veţi avea probleme”, a declarat directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

„Khadija mi-e prietenă bună, lucrăm împreună din 2006-2007 în Azerbaidjan sau în alte părţi, am făcut investigaţii împreună şi în urma investigaţiilor acestora ea a ajuns în puşcărie. Noi continuăm investigaţiile ei, avem un proiect Khadija Project, unde, pe lângă faptul că milităm să fie eliberată, investigăm în continuare afacerile ascunse ale clanului Aliyev”, a menţionat şi co-fondator Rise Project România, Paul Radu.

„De fapt, suntem în susţinerea tuturor jurnaliştilor de investigaţie care vin să deconspire scheme frauduloase, scheme de corupţie care vin să aducă mai multă lumină în ceea ce priveşte treburile publice şi utilizarea banilor publici. Noi nu vrem ca Republica Moldova să devină un stat autoritar. Ruşine Ambasadei Azerbaidjanului în Moldova”, a spus expertul Ianina Spinei, de la Transparency International Moldova.

Reprezentanţii Ambasadei Azerbaidjanului nu au dorit să comenteze acţiunea de protest. Jurnalista de investigaţie Khadija Ismayilova a fost condamnată, în septembrie 2015, la şapte ani de închisoare după ce a dezvăluit informaţii despre numeroase afaceri ilegale ale familiei preşedintelui azer, Ilham Aliyev.