„Agricultorilor li s-a promis că în toamna anului 2015 vor fi instituite nişte măsuri de protecţie pentru producătorii autohtoni de carne de pasăre, urma să fie introduse taxe vamale de import anume din Ucraina. Cu părere de rău când au fost discutate măsurile de protejare a pieţei autohtone la importul anumitor produse din Ucraina, cum ar fi produsele lactate, mezeluri, îngheţată, la etapa iniţială în proiectul de hotărâre a fost inclusă şi carnea de pasăre. Nu ştiu din care considerente, în ultima instanţă carnea de pasăre a fost exclusă de la măsuri de protecţie. Şi acest lucru a fost surprinzător pentru fabricile avicole care au aşteptat protecţia de la stat”, a menţionat Alexandru Slusari, preşedintele Asociaţiei UniAgroProtect.

Avicultorii au trimis o scrisoare către autorităţi în care cer protejarea producătorilor autohtoni. Ei susţin că dacă nu va fi limitat importul, aproximativ cinci mii de angajaţi din domeniu vor rămâne fără locuri de muncă.

„ Prin acest apel am vrut să comunicăm nemulţumirea în rândul producătorilor agricoli care au fost excluşi din acea hotărâre de guvern prin care au fost impuse taxe vamale pentru importul masiv din Ucraina. A doua problemă care a fost abordată în acest apel să nu mai fie autorizate întreprinderi noi din Ucraina care să exporte carne de pasăre în Republica Moldova. Încercăm să obţinem şi noi ceva pentru producătorii autohtoni, cât de cât să fie protejaţi, pentru că importurile sunt într-adevăr mari şi e o problemă”, a menţionat preşedintele Asociaţiei Uniunea Producătorilor din Industria Avicolă din Moldova, Dorin Ciurea.

Responsabili de la Guvern au declarat că vor oferi un răspuns producătorilor de carne de pasăre după ce va fi examinată solicitarea. Iar preşedintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură şi Industrie Alimentară, Radu Mudreac, a spus că va analiza scrisoarea şi va face comentarii mai târziu.