După ce la începutul anului 2016 funcţia de director al Colegiului de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău i-a revenit lui Lazăr Chirică, ex-viceministru al Mediului, mai mulţi angajaţi ai instituţiei ar fi fost eliberaţi din funcţie în mod ilegal. Asta susţin foştii salariaţi. Ei acuză actuala administraţie că i-ar fi forţat să scrie cereri de demisie, fără a li se oferi motive întemeiate, şi că de mai multe luni nu şi-ar fi primit salariile.

Actualul director al colegiului, Lazăr Chirică, spune că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate şi că este gata să se apere în instanţa de judecată.

Foştii angajaţi s-au plâns şi la Inspectoratul de Stat al Muncii. Şeful acestuia spune că ştie despre existenţa problemei, doar că este cu mâinile legate din cauza moratoriului instituit asupra controalelor de stat.

Directorul Inspectoratului de Stat al Muncii a dat asigurări că după expirarea celor trei luni de la instituirea moratoriului, adică la începutul lunii iulie, va continua să examineze acest caz. Dacă învinuirile foştilor angajaţi se vor adeveri, administraţia riscă să fie amendată. Întrucât Colegiul de Vinificaţie şi Viticultură este o instituţie de stat, amenzile nu vor fi achitate din buzunarul celor vinovaţi, ci din bugetul instituţiei de învăţământ.