Anatol Durbală s-a născut pe 24 mai 1970 la Ghidighici, iar la 22 de ani a absolvit Şcoala-Studio „V. Nemirovici Dancenko” pe lângă teatrul „MHAT- A.P. Cehov” din Moscova, obţinând diploma de actor de teatru şi film.

Anatol Durbală este actor şi regizor la Teatrul Naţional Mihai Eminescu, lector universitar la Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Din 2010, este prezentator al emisiunii „Ora de ras” de la Jurnal TV, împreună cu publicistul şi jurnalistul Constantin Cheianu.

Recent, a ajuns în topul actorilor de stand-up comedy în publicaţia britanică The Guardian, datorită filmului „Tenis cu moldovenii”. Anatol Durbală este recunoscut drept unul dintre cei mai buni actori de stand-up din lume. Aceeaşi publicaţie menţionează că filmul „Tenis cu Moldovenii” ar trebui să-i aducă un plus de faimă şi recunoştinţă internaţională, el fiind cel care a dat valoare acestui film.

Anatol Durbală a jucat personaje deosebite în piesele de teatru: „Ghetou”, „Hamlet”, „Grande Fleur”, „Amorul dănţuie şi feste joacă”, etc.

De-a lungul carierei sale artistice, Anatol Durbală s-a învrednicit de o serie de premii: 1992 - Laureat al Festivalului Tinerilor Talente, Chişinău; 1998 - premiul „Cel mai bun debut regizoral” pentru „Un lucru caraghios...”, UNITEM; 2002 - Premiul „Cel mai bun rol masculin plan II” pentru rolul lui Zamuhriskin din spectacolul „Jucătorii”; 2002 - Premiul Naţional în domeniul Literaturii, Artei şi Arhitecturii; 2002 - Bursa de Excelenta a Fundaţiei SOROS-Moldova; 2009 - Medalia „Mihai Eminescu”.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără „Mirajul dragostei” (2006) în regia lui.

De asemenea, Anatol Durbală a regizat şi lungmetrajul „Ce lume minunată”, care este bazat pe fapte reale, fiind dedicat tuturor tinerilor ucişi şi maltrataţi în timpul protestelor violente din 7-8 aprilie 2009 din Republica Moldova. Proiectul filmului a fost apreciat înalt la „Producer’s Workshop” de la Tbilisi. Producători din Franţa, Germania, Italia, Ucraina şi alte ţări din CSI şi-au exprimat admiraţia faţă de ideea filmului, unii considerându-l drept „very strong story!”. Acum lungmetrajul poate fi văzut gratuit şi în calitate înaltă.

Colegii de la Jurnal.md îi doresc lui Anatol Durbală sănătate şi noi realizări profesionale.