Deputatul PD Constantin Ţuţu a fost prezent  la ceremonia de încheiere a exerciţiilor moldo-americane care s-au desfăşurat în ultimele săptămâni în Moldova, doar că a picat ca din pod acolo - nu a ştiut nici denumirea aplicaţiilor şi nici detaşamentele participante. Chiar şi bodyguardul său a părut mai informat. Deşi s-a lăudat iniţial că face parte din Comisia parlamentară Securitate, deputatul PD a demonstrat că a ajuns întâmplător în componenţa acesteia.

Topul continuă cu subiectul Panoul miliardului furat „promis” de Filip: „A fost o expresie figurativă; Nu este neapărat să-l instalăm în centrul oraşului”. Ştirea a acumulat peste 11 mii vizualizări.

Anunţul despre instalarea panoului miliardului furat a fost făcut la figurat. Despre aceasta a declarat premierul Pavel Filip, care anunţase anterior că va fi realizat un panou pe care zilnic vor fi incluse informaţii despre banii recuperaţi din miliardul furat. „Este adevărat, eu am vorbit despre acest panou. A fost o expresie figurativă până la urmă. Nu este neapărat să instalăm un panou în centrul oraşului, pentru că nu cred că va deveni un simbol foarte atractiv”, a declarat Pavel Filip.

În top intră şi articolul despre buget. Astfel, ştirea Bugetul de Stat pentru 2016, aprobat de Guvern cu o întârziere de şase luni: Austeritate şi dependenţă de sursele externe // DOC a înregistrat aproape 22 de mii de vizualizări.

Cu o întârziere de jumătate de an, proiectul Legii Bugetului de Stat pentru 2016 a fost în sfârşit aprobat de Guvern. Pentru a intra în vigoare însă, principala lege financiară a ţării urmează să fie votată şi de Parlament. Bugetul de stat pentru 2016 va avea venituri de 31,3 miliarde de lei şi cheltuieli de 35,5 miliarde de lei. Deficitul bugetar este estimat la 4,2 miliarde de lei, cu 2,8 la sută mai mult faţă de anul trecut.  Documentul a fost elaborat cu o întârziere fără precedent, iar un element important care creează riscuri pentru sustenabilitatea bugetului este lipsa Memorandumului cu FMI. Deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea ajunge la 3,2% din PIB, faţă de 2,3% în 2015.

Un alt articol de top este New Eastern Europe: „RM a devenit o adevărată problemă; Plahotniuc - un oligarh-hegemon care şi-a lichidat rivalii şi partenerii”, care a fost citit de peste 14 mii de ori.

Potrivit publicaţiei străine, Moldova începe să semene cu autocraţiile prooccidentale din Orientul Mijlociu. În timp ce Statele Unite legitimează patologiile de la putere, Uniunea Europeană încearcă să le abordeze. Sistemul politic al Moldovei se bazează pe legăturile dubioase ale lui Vladimir Plahotniuc, un om care nu deţine nicio funcţie oficială. În această ţară mică se pot vedea uşor diferenţele dintre abordarea americană şi cea europeană faţă de Moldova. Pentru Washington, geopolitica contează cel mai mult şi atât timp cât Moldova îşi păstrează cursul prooccidental, sistemul politic al ţării nu va fi o preocupare. Pentru Bruxelles, care de obicei este orientat spre promovarea valorilor europene şi a democraţiei, o autocraţie proeuropeană cu capitala la Chişinău a devenit o adevărată problemă.

Cu peste 21 de mii de vizualizări, următorul articol în top este Comitetul Parlamentar UE-RM: „Există îngrijorări legate de viteza reformelor; Mulţi dintre cetăţeni şi-au făcut auzită vocea în stradă, protestând faţă de politizarea instituţiilor de stat”.

Uniunea Europeană este îngrijorată în legătură cu viteza de implementare a reformelor în Republica Moldova. Declaraţiile aparţin oficialilor europeni prezenţi astăzi la a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Moldova. În timp ce guvernanţii de la Chişinău susţin că au obţinut şi unele progrese în procesul de implementare a Acordului de Asociere, partenerii europeni i-au îndemnat să dea dovadă de mai multă voinţă politică în ceea ce ţine de reforme şi responsabilitate faţă de cetăţeni. Oficialii UE au amintit în context de protestele de amploare organizate în Republica Moldova în ultimul an.

Topul continuă cu subiectul Hotărâre CEDO în controversatul dosar Norma: Curtea a RESPINS pretenţiile de milioane ale lui Berlinski. Acest subiect a fost vizualizat de peste 12 mii de internauţi.

Răsturnare de situaţie în dosarul „Norma”. Magistraţii CEDO au respins pretenţiile financiare ale acestei companii, care cerea să i se plătească din buget peste şapte milioane de euro drept prejudiciu material. Hotărârea vine în contextul în care un litigiu similar se află pe rol în justiţia moldovenească. Reprezentantul firmei, controversatul avocat şi om de afaceri Victor Berlinski, a solicitat 7 171 653 de euro cu titlu de prejudiciu material, suma fiind compusă din venitul estimat şi din dobânzile de întârziere aferente acestora. Reclamantul a pretins, de asemenea, 10 000 de euro pentru prejudiciul moral pe care l-a suferit din cauza blocării activităţii sale pentru o perioadă mai mare de patru ani.

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Asociaţia Micului Business: Guvernarea distruge agresiv mediul de afaceri, ignorând Acordul de Asociere cu UE; Premierul Filip doar vorbeşte, dar nu face nimic. Articolul a fost vizualizat de peste 15 mii de ori.

Premierul Pavel Filip vorbeşte la televiziuni despre protejarea mediului de afaceri şi crearea locurilor de muncă, în realitate însă nu face nimic. Din contra, prin acţiunile sale, actuala guvernare distruge agresiv micul business, ignorând condiţiile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Declaraţiile aparţin reprezentanţilor Asociaţiei Micului Business. Micii întreprinzători deţinători de patente au cerut din nou guvernării un moratoriu pentru cel puţin 10 ani asupra legii cu privire la activitatea de întreprinzător.

Ei sunt îngrijoraţi că îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece potrivit modificărilor la acest act normativ, de la 1 ianuarie 2017, comercianţii cu amănuntul nu vor mai putea activa în baza patentei. Dacă iniţiativa lor nu va fi acceptată, titularii de patentă spun că vor ieşi din nou la proteste.