Văsa a fost angajat la întreprinderea aflată în subordonarea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) în perioada în care soţia sa deţinea funcţia de şefă a Cabinetului ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, chiar dacă nu deţine studii superioare, nu este cetăţean al R. Moldova, iar anterior, potrivit unor informaţii, a lucrat şofer de curse lungi. Augustin Liviu Văsa primeşte un salariu de invidiat.

Înainte de a fi numit şef al secţiei responsabile de achiziţii în cadrul MoldData, Augustin Liviu Văsa, cetăţean al României, care locuieşte pe teritoriul R. Moldova în baza unui permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini, emis pentru perioada 27 martie 2013 – 20 aprilie 2017, a activat timp de patru luni (iunie-septembrie 2013 – n.r.) în cadrul ÎS CRIS Registru.


(Violeta Iepureanu, Augustin Liviu Văsa şi Ana Bradu)

Angajarea acestuia în instituţia responsabilă de documentarea cetăţenilor R. Moldova a coincis cu momentul în care soţia lui, Violeta Văsa, a fost numită şefă a Cabinetului ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, instituţie fondatoare a ÎS CRIS Registru şi în care Violeta Văsa era membră a Consiliului de administrare. Nu se cunoaşte ce funcţie a deţinut Liviu Văsa aici, cert este că deja pe 1 octombrie 2013, în baza unui ordin de transfer, soţul şefei de Cabinet al lui Pavel Filip a ajuns în funcţia de şef al serviciului administrativ, actualmente Secţia logistică a MoldData.

Ziarul Naţional mai scrie că, potrivit declaraţiei de avere, Liviu August Văsa a obţinut, în primul an de lucru la MoldData, un salariu anual de 221 de mii de lei, sau câte18,4 mii de lei pe lună.

Salariul acestuia a fost de aproape două ori mai mare decât cel al soţiei sale, care a fost remunerată cu 115 mii de lei pentru funcţia publică pe care o deţinea. Alte aproape 170 de mii de lei, Violeta Văsa le-a primit în 2014 pentru participarea în calitate de membru al consiliilor de administrare la Moldtelecom, ÎS CRIS Registru şi ÎS CNFR.

De altfel, potrivit informaţiilor apărute în presă, noul director al „Moldtelecom”, Dan Mitriuc, despre care Ziarul Naţional a scris anterior că este ginerele fostului director financiar al mai multor afaceri ale lui Vladimir Plahotniuc, a fost desemnat câştigător al concursului organizat de compania de stat de telecomunicaţii graţie votului Violetei Văsa, care, deşi a devenit între timp şefă a Cabinetului premierului Pavel Filip, continuă să figureze în calitate de membră a Consiliului de administrare a Moldtelecom.

Într-un răspuns oficial de la MoldData pentru Ziarul Naţional se spune că Văsa nu deţine studii superioare şi a fost angajat în cadrul instituţiei în baza Diplomei de absolvire a Liceului industrial nr. 7 din Cluj-Napoca, România.

 

În articolul Ziarului Naţional se face trimitere la surse din cadrul MoldData care au spus că, până a fi angajat în întreprinderile de stat de la noi, Liviu Văsa ar fi lucrat şofer de curse lungi. Jurnaliştii au încercat să-l contacteze pe acesta pentru a comenta informaţiile, dar Liviu Văsa s-a eschivat să răspundă.

De menţionat că în toate anunţurile de angajare publicate pe site-ul MoldData, inclusiv pentru simpli specialişti cu un salariu lunar de 4500 de lei, drept condiţie obligatorie este indicată deţinerea diplomei de studii superioare.

Astăzi ÎS MoldData, care prestează servicii de acces Internet şi înregistrare de domenii „.md”, este condusă de Ana Bradu, o fostă colegă a Violetei Văsa şi o bună prietenă de familie a acesteia. Ana Bradu de asemenea este jurnalistă şi a activat timp de mai mulţi ani împreună cu Violeta Văsa la postul public de televiziune, Moldova 1. Violeta Văsa, pe atunci Epureanu, a mai ocupat, până în 2010, funcţia de director al Departamentului Actualităţi de la postul Moldova 1.

Cele două, împreună cu o altă prietenă a lor, Stela Nistor, şefă a Serviciului de presă a MTIC, au plecat împreună de la postul public de televiziune după ce au intrat în conflict cu noua conducere a instituţiei, aleasă la începutul anului 2010. La doar o săptămână după învestirea Guvernului Filip, Nistor a fost numită în funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului în domeniul comunicării.

Un timp, Ana Bradu a condus ÎS „Pentru exploatarea clădirilor”, care gestionează imobilele MTIC. De aici, la sfârşitul lui martie 2014, Bradu a fost propulsată, printr-un ordin al ministrului Filip, în funcţia de viceadministrator al MoldData, iar de anul trecut este şefă a întreprinderii.

Salariul administratorului „MoldData este de circa 384 de mii de lei pe an sau de peste 32 de mii de lei pe lună, inclusiv sporuri şi premii.

Nistor a fost angajată la MTIC la scurt timp după ce acolo a ajuns Violeta Văsa.

Solicitată de Ziarul Naţional, Alina Bradu a negat că numirea sa sau a lui Liviu Văsa la MoldData s-ar datora Violetei Văsa. „Nu pentru toate posturile de la MoldData sunt necesare studii superioare. Totuşi domnul Văsa conduce secţia logistică, nu cea de IT”, a încercat Bradu să justifice angajarea lui Văsa la instituţie. Întrebată ce alte angajări s-au făcut fără a se solicita de la candidat deţinerea unei diplome de studii superioare, administratoarea MoldData a refuzat să răspundă.

Cât priveşte angajarea sa, Bradu susţine că a fost aleasă urmare a unui concurs, iar prietenia dintre ea şi Violeta Văsa este mai veche decât funcţia publică pe care o deţine ultima. Violeta Văsa nu a răspuns la telefon pentru a comenta cazul.