Atunci, şeful executivului a declarat că a primit de la directorul BNS un raport despre procesul de prelucrare a datelor Recensământului, dar că acesta este unul „steril” şi nu oferă explicaţii. Astăzi, Marin Gospodarenco a publicat pe site-ul instituţiei raportul care a ajuns pe masa lui Filip.

Potrivit documentului, de pe 11 aprilie au fost introduse şi codificate 397 818 chestionare de recensământ - adică 9,6% din totalul de chestionare. Acestea cuprind sectoare de recensământ care au nimerit în eşantionul Anchetei de Control (circa 390 sectoare) şi 3 sectoare administrative ale municipiului Chişinău (circa 600 de sectoare/mape de recensământ). Alte circa 200 de sectoare sunt în lucru.

„În municipiul Chişinău acest exerciţiu a fost periclitat. Conform estimărilor, în baza rezultatelor preliminare, în mun. Chişinău avem o neacoperire de 48 858 locuinţe (20 501 din acestea fiind refuzuri de participare). Totuşi, cuprinderea incompletă a gospodăriilor în capitală nu poate fi un motiv de a nu continua procesul de prelucrare a datelor. Se preconizează ca datele despre persoanele nerecenzate şi locuinţele acestora să fie preluate din surse administrative. Din sursele administrative vor fi preluate doar datele referitor la nume, prenume, sex, data, luna şi anul naşterii”, a raportat Marin Gospodarenco.

Potrivit directorului BNS, în procesul Anchetei de control după etapa de colectare a datelor din teren au fost depistate mai multe neconcordanţe între informaţiile colectate. El afirmă că pentru procesul de potrivire a datelor e necesară asistenţă din partea unui expert internaţional.

„Încă din luna aprilie BNS, împreună cu partenerii internaţionali (UNFPA, Institutul de Statistică al Italiei, proiectul UE STATREG), a depus eforturi în vederea găsirii unui expert internaţional disponibil pe moment, pentru a ne oferi suport în vederea efectuării potrivirii datelor, precum şi pentru analiza rezultatelor AC. Din păcate, cel mai devreme, s-a reuşit de găsit un expert disponibil doar începând cu data de 19 mai”, a precizat Gospodarenco.

Şeful de la BNS susţine că procesul de procesare se efectuează în condiţii de maxim efort, fiind antrenaţi circa 200 de operatori, care activează în două schimburi de luni până sâmbătă, timp de 7 ore per schimb. Prezentarea rezultatelor finale ale Recensământului este planificată pentru 31 martie 2017.