Astfel, potrivit unui articol al publicaţiei britanice, care se bazează pe un studiu global privind exploatarea sexuală a copiilor, fenomenul turismului sexual s-a extins, drept urmare a zborurilor aeriene ieftine oferite de companiile low-cost, dar şi de oportunităţile nemărginite de comunicare prin intermediul internetului.

Datele arată că numărul turiştilor în căutarea plăcerilor sexuale practic s-a dublat, ajungând de la 572 de milioane în 1995, la 1,14 miliarde în 2014.

De asemenea, potrivit unui dintre cele mai ample raporturi privind industria turismului sexual, pe harta mondială au apărut noi destinaţii pentru agresori. Aici se regăsesc şi ţări europene precum Portugalia, Moldova şi Ucraina, de asemenea, în raport sunt enumerate şi câteva state din Asia de Sud-Est cum ar fi Laos, Vietnam şi Cambodgia.

Potrivit datelor furnizate de cercetători, în ultimele două decenii turismul sexual acaparează tot mai mult teritoriu, iar vulnerabilitatea copiilor a crescut dramatic.

„În urmă cu 20 de ani, agresorul era văzut ca o persoană de culoare albă, de vârstă mijlocie, bogat, dintr-o ţară dezvoltată sau în curs de dezvoltare, având intenţia de a întreţine un raport sexual cu un minor. Acum însă înţelegem că copii sunt abuzaţi sexual mai mult de turişti locali, decât de călători din alte ţări”, se arată în raport.