Împreună cu şeful interimar al Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, şeful forţelor armate americane din Europa a vizitat locurile de instrucţie, la care se antrenează militarii americani şi moldoveni.

Ulterior, generalii Hodges şi Cutie s-au deplasat la mănăstirea Ţigăneşti, unde geniştii americani şi moldoveni efectuează lucrări de reconstrucţie a unei porţiuni de drum, care asigură accesul spre mănăstire.

Proiectul de reparaţie a celor 1,6 km de drum este finanţat de organizaţia „Spirit of America!" şi se desfăşoară în cadrul exerciţiului Dragon Pioneer 2016.

„Este o mare oportunitate pentru noi de a ne antrena cu partenerii şi de a fi aici cu soldaţii care fac ceva pentru a ajuta la îmbunătăţirea drumului spre Mănăstirea Ţigăneşti”, a declarat generalul american.

La rândul său, comandantul Armatei Naţionale a menţionat că pe parcursul celor două săptămâni, geniştii moldoveni au putut să înveţe din experienţa vastă americană în arma geniu.

„Am avut posibilitatea să împărtăşim experienţa noastră şi să preluăm din experienţa colegilor americani. Ne dorim să continuăm colaborarea prin exerciţii comune desfăşurate atât în ţară cât şi peste hotare”, a spus generalul Cutie. 

Exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”, la care participă militari ai Armatei Naţionale şi ai Statelor Unite ale Americii, se desfăşoară în perioada 3-20 mai 2016, în premieră, în Republica Moldova. În cadrul aplicaţiilor sunt antrenaţi 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA şi 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menţinere a păcii, precum şi din brigăzile 1, 2 şi 3 ale Armatei Naţionale.

„Dragon Pioneer 2016” are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.