Mai mult, combatanţii au îndemnat autorităţile să aplice corect justiţia în cazul celor patru protestatari reţinuţi.
 
„Astăzi ne-am adunat, veteranii de război, pentru a ne exprima regretul faţă de acţiunile Ministerului de Interne şi ale guvernului faţă de protestatarii paşnici, care pe parcursul unui an au demonstrat că ei sunt binevoitori, că ei îşi iubesc ţara. Majoritatea dintre noi suntem stresaţi de lucrurile care se întâmplă în ţară şi poate că greşim, dar nu avem intenţia de a face crime sau fărădelegi. Astfel, cerem ca Guvernul să ne asigure securitatea şi ordinea publică în timpul desfăşurării mitingurilor noastre şi să avem libertatea de a ne exprima. Cerem să fie înfăptuită justiţia corectă faţă de protestatari şi faţă de camaradul nostru de război care are merite deosebite şi a apărat integritatea ţării”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului de Independenţă, Eduard Maican.

„Vreau să declar guvernanţilor clar şi răspicat: am participat la proteste şi vom participa. Ne-am străduit de-a lungul timpului să fim paşnici, dar uitaţi-vă la ce am ajuns. Am luptat în 1992, ca mai apoi în 2016 camarazii noştri să fie arestaţi pentru nimicuri. De câtă umilinţă este nevoie ca să ne trezim? Eu consider că trebuie să ne apărăm drepturile, noi trebuie să întreprindem tot posibilul ca camaradul nostru să fie eliberat necondiţionat. Trebuie să întreprindem ceva ca să ne audă”, a menţionat preşedintele Uniunii veteranilor de război din municipiul Chişinău, Mihai Tomacinschi.

„Când am aderat la Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, am avut o înţelegere cu Ministerul de Interne şi anume că noi vom fi în conlucrare cu angajaţii MAI privind menţinerea ordinii publice. Ceea ce s-a făcut pe parcursul anului, pe parcursul protestelor care au avut loc în PMAN, ceea ce a fost pe 24 aprilie, a fost organizat de înşişi acei care ne-au chemat la conlucrare, aceste lucruri nu au venit de la protestatari. Nu este târziu să ne mobilizăm forţele pentru a riposta acestor atacuri împotriva veteranilor şi anume reţinerea protestatarilor şi a veteranului de război Alexandru Pănuţă, care a fost rănit. Spun mafiei că poate să facă tot ce poate, dar niciodată nu o să demoleze demnitatea veteranilor. Mă adresez către domnul prim-ministru, vă rugăm să precăutaţi materiale care au fost înaintate pentru arestarea protestatarilor”, a îndemnat Constantin Boişteanu.

„Toate instituţiile internaţionale au constatat că ţara este acaparată de mafie, că ţara este acaparată de cei care ne distrug ţara, care ne distrug viitorul nostru. Provocările de la protest au fost gestionate de acest clan mafiot care a acaparat ţara. Nu mai este secret că ţara este acaparată de o grupare. Avem obligaţia, ca militari, să aducem toată contribuţia pentru a elibera ţara de această clică. Chem toţi veterani să-şi exprime solidaritatea, să vină în Piaţă pentru a elibera ţara”, a spus Emil Cibotari, un alt veteran de război.

„Unul dintre cei mai buni veterani a fost închis pentru participarea la manifestaţia din 24 aprilie. Este păcat. Chem veteranii de război să nu uite că a fost arestat un veteran de război, un fost student al Academiei de Poliţie. Nu putem fi indiferenţi”, a spus preşedintele Uniunii Veteranilor din Orhei, Andrei Calcea.

Anton Gămurari, un alt membru al Uniunii Veteranilor, a declarat: „Noi am ştiut să luptăm, să ne apărăm ţara. Cu părere de rău, conducerea ţării încearcă să ia diferite măsuri contra camarazilor care au participat pe 24 aprilie la protest. Plahotniuc le-a dat ordin. Ar fi un păcat să lăsăm toate aceste probleme”.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale a venit şi soţia veteranului de război care a fost arestat pentru 30 de zile. „Îmi pare rău unde am ajuns şi anume că au fost reţinuţi aceşti oameni pentru că au protestat paşnic. Da, soţul meu a fost luat din casă la 6:00 dimineaţă”, a spus Tatiana Pănuţă, soţia veteranului de război.

Totodată, femeia a cerut şi ajutorul celor prezenţi în PMAN: „Vă rog să mă ajutaţi, doar cu ajutorul dvs. o să îmi scot soţul de după gratii”.

Solidaritate faţă de protestatarii şi veteranul reţinut a exprimat şi Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova. „Noi, pensionarii din republică, suntem alături de dumneavoastră, îi compătimim şi pe cei care stau închişi şi nu am înţeles pentru ce. Noi, pensionarii, vom fi alături de dvs. Mă adresez guvernanţilor care au fost votaţi, ei nu sunt guvernaţi, ei se folosesc de putere, ei nu mai sunt recunoscuţi. Această acţiune din partea MAI a încurcat iţele, poate mai bine era de arestat acel Ţuţu. Cerem eliberarea lui Alexandru Pănuţă şi a celorlalţi trei participaţi la protestul paşnic din 24 aprilie”, a declarat preşedintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, Victor Leancă.

Tot astăzi, mai mulţi tineri au organizat şi un flashmob, unde şi-au exprimat solidaritatea faţă de manifestanţii arestaţi. Protestatarii au cerut eliberarea persoanelor arestate.

Amintim că patru manifestanţi, printre care un veteran de război, care au participat la protestul din 24 aprilie, au fost arestaţi pentru 30 de zile, fiind acuzaţi că au participat la altercaţiile de pe strada Bulgară. Rudele celor reţinuţi spun însă că ei au protestat paşnic şi afirmă că poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.