Deşi CV-ul său nu a fost făcut public, chiar dacă urmează să conducă o instituţie de stat cu rulaj de sute de milioane, o copertă a unei cărţi pe care o semnează Dan Mitriuc, alături de Valentin Mitriuc şi Diana Andruşca, arată că tânărul a lucrat la Victoriabank, unde controversatul Vladimir Plahotniuc a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului de administrare a băncii. Mitriuc a mai făcut bani activând în contabilitatea „General Media Grup”, firmă a aceluiaşi Plahotniuc.

Ziarul Naţional mai scrie că Diana Andruşca este soţia lui Dan Mitriuc, tânăra fiind fiica membrei Curţii de Conturi, Tamara Andruşca. Din CV-ul Tamarei Andruşca aflăm că aceasta a ocupat funcţia de director economic al Petrom Moldova în perioada anilor 2001-2011, adică exact în anii când oligarhul Plahotniuc a îndeplinit funcţia de director comercial, iar mai apoi pe cea de director general al aceleiaşi instituţii.

Ulterior, aceeaşi persoană a activat, după plecarea de la Petrom Moldova, în funcţia de director financiar al Prime Management, firma care administrează holdingul media al lui Plahotniuc, cu sediul pe bd. Cantemir 1/1, lucru care lipseşte din CV-ul Tamarei Andruşca publicat pe site-ul Curţii de Conturi.

Sursele Ziarului Naţional afirmă că, deşi Tamara Andruşca a fost numită membră a Curţii de Conturi în iulie 2013, aceasta rămâne o persoană de încredere a lui Plahotniuc în gestionarea afacerilor sale.

Contactaţi de ZN, responsabilii de la Moldtelecom au spus că nu pot confirma numirea lui Dan Mitriuc în funcţia de şef al instituţiei. Doamna in anticameră a declarat că acesta nu vine deocamdată la birou: „Eu încă nu l-am văzut”. Nici Dan Mitriuc nu a dorit să răspundă la întrebări, deşi a insistat să-i fie trimise printr-un SMS.

Postul de director al Moldtelecom a devenit vacant după numirea lui Vitalie Iurcu în funcţia de viceministru al Economiei. Faptul că Partidul Democrat promovează oameni de încredere în întreprinderi de stat cu profit a devenit o normă în R. Moldova. Anterior tot Ziarul Naţional a scris despre faptul că la Moldtelecom funcţionează o schemă care include o firmă intermediară ce s-a căpătuit până acum cu un venit de 19 milioane de dolari din contul convorbirilor telefonice de peste hotare ale cetăţenilor moldoveni. Este vorba de Switchover AG, condusă de Sergiu Talpă, fost coleg de liceu şi universitate cu preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu. Astfel, astăzi fiecare persoană aflată peste hotare care sună în R. Moldova plăteşte câte 10 cenţi pe minut monopolistului de stat Moldtelecom, iar alţi 8 cenţi pe minut ajung în buzunarul firmei Switchover AG.

Totodată, Moldtelecom, fiind şi operator de televiziune prin cablu, a blocat în repetate rânduri transmisiunea posturilor TV incomode guvernării, lucru care s-a aplicat în repetate rânduri asupra Jurnal TV, dar şi TV7. Unul dintre exemplele de acest fel se referă la sistarea transmisiunii postului Jurnal TV pe 20 ianuarie curent în mai multe localităţi, când mii de oameni protestau la Parlament împotriva învestirii Guvernului Filip. „Reluarea emisiei s-a produs la puţin timp după încheierea protestului, fapt care ne-a dat de bănuit”, a declarat Dumitru Pavel, avocatul postului Jurnal TV. Atunci Moldtelecom s-a plâns că a avut loc un „atac cibernetic” asupra instituţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.