În trecut, pentru rugurile de Paşti (Denii) erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Specialiştii atenţionează că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană 23 de substanţe chimice periculoase, dintre care 8 sunt cancerigene. Respirarea fumului emanat este nocivă şi poate cauza bronşită, astmă, intoxicaţii pulmonare sau boli ale sistemului nervos. Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, ale peştelui şi ale omului. În funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, substanţele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanţe mai mari de 160 km.

Atunci când este arsă o tonă de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de fum şi 450 kg de gaze toxice. Doi dintre aceşti compuşi, bifenil şi benzo-piren, sunt cancerigeni puternici. Compuşi fenolici din aceste gaze toxice afectează funcţia hepatică şi cauzează exacerbarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.

Ministerul Mediului atenţionează că, în conformitate cu prevederile legislaţiei, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi se sancţionează cu amendă de la 40 la 60 de unităţi convenţionale (800-1200 de lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 350 la 500 de unităţi convenţionale (7000-10 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Inspectorii de mediu vor monitoriza, împreună cu colaboratorii organelor de drept, respectarea legislaţiei de mediu şi vor aplica sancţiuni contravenţionale.