„Statul Republica Moldova a gafat deja în aprilie 2009, încălcând prevederile constituţionale, iar în consecinţă, sute de protestatari, dar şi mai mulţi angajaţi ai forţelor de ordine, au avut de suferit grav. Mai grav este că nici după 7 ani de la acele evenimente nu se doreşte investigarea şi pedepsirea celor responsabili. Nu ne dorim un nou 7 aprilie!”, se arată într-o declaraţie a Amnesty International Moldova.

 Potrivit instituţiei care luptă pentru drepturile omului, protestul de pe 24 aprilie a demonstrat o pregătire insuficientă a autorităţilor de a asigura dreptul la libera întrunire şi dreptul la libera exprimare.

„Suntem îngrijoraţi atât de acţiunile, cât şi de inacţiunile Ministerului de Interne. Mai multe înregistrări video demonstrează că în ziua protestului poliţia a aplicat faţă de manifestanţi mijloace speciale şi gaze lacrimogene. E regretabil că în urma intervenţiei poliţiei cu gaze lacrimogene au avut de suferit atât un număr de protestatari, cât şi un jurnalist, care era în exerciţiul funcţiunii. De asemenea, mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Solicităm investigaţii prompte şi obiective atât în ceea ce priveşte acţiunile forţelor de ordine, cât şi acţiunile persoanelor care au provocat altercaţiile. Rezultatele investigaţiei trebuie făcute publice”, se spune în declaraţie.
 
De asemenea, experţii cer Procuraturii Generală să investigheze informaţiile cu privire la sistarea transportului spre Chişinău în ziua protestului.

„În ziua protestului au fost înregistrate mai multe incidente. Conform datelor organizaţiei Promo-Lex, în mai multe regiuni din Republica Moldova, a fost sistat transportul spre Chişinău. Ne întrebăm dacă acest fapt nu a fost consecinţa unui ordin oficial, cu scopul de a opri doritorii să participe la eveniment sau a fost un acord tacit între instituţiile statului. În acest context, solicităm Procuraturii Generale să investigheze aceste date, care, în cazul în care se adeveresc, pot fi calificate ca şi o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare”, a solicitat Amnesty International Moldova.
 
Vă propunem textul integral al declaraţiei.

Un stat care nu-şi învaţă lecţia este un stat repetent la capitolul respectarea drepturilor omului

Amnesty International Moldova este îngrijorată privind modalitatea şi nivelul aplicării mijloacelor speciale din partea poliţiei faţă de manifestanţi, în timpul protestului din 24.04.2016 şi solicită o investigaţie obiectivă, multilaterală şi imparţială a tuturor acţiunilor poliţiei şi participanţilor la protestul nominalizat.

Amnesty International Moldova cu regret constată că protestul din data de 24 aprilie curent a demonstrat o pregătire insuficientă a autorităţilor de a asigura dreptul la libera întrunire şi dreptul la libera exprimare.

Suntem îngrijoraţi atât de acţiunile, cât şi de inacţiunile Ministerului de Interne. Mai multe înregistrări video demonstrează că în ziua protestului poliţia a aplicat faţă de manifestanţi mijloace speciale şi gaze lacrimogene. E regretabil că în urma intervenţiei poliţiei cu gaze lacrimogene au avut de suferit atât un număr de protestatari, cât şi un jurnalist, care era în exerciţiul funcţiunii. De asemenea, mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Solicităm investigaţii prompte şi obiective atât în ceea ce priveşte acţiunile forţelor de ordine, cât şi acţiunile persoanelor care au provocat altercaţiile. Rezultatele investigaţiei trebuie făcute publice.

În ziua protestului au fost înregistrate mai multe incidente. Conform datelor organizaţiei Promo-Lex, în mai multe regiuni din Republica Moldova, a fost sistat transportul spre Chişinău. Ne întrebăm dacă acest fapt nu a fost consecinţa unui ordin oficial, cu scopul de a opri doritorii să participe la eveniment sau a fost un acord tacit între instituţiile statului. În acest context, solicităm Procuraturii Generale să investigheze aceste date, care, în cazul în care se adeveresc, pot fi calificate ca şi o încălcare gravă a dreptului la libera exprimare.

De asemenea, solicităm instituţiilor mass-media să reflecte obiectiv şi imparţial acţiunile de protest.

Menţionăm că statul Republica Moldova a gafat deja în aprilie 2009, încălcând prevederile constituţionale, iar în consecinţă, sute de protestatari, dar şi mai mulţi angajaţi ai forţelor de ordine, au avut de suferit grav. Mai grav este că nici după 7 ani de la acele evenimente nu se doreşte investigarea şi pedepsirea celor responsabili. Nu ne dorim un nou 7 aprilie!

Amintim autorităţilor că Constituţia Republicii Moldova în art. 32 (libertatea opiniei şi exprimării) asigură inviolabilitatea cetăţenilor, precum şi faptul că „oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil.” Acesta este un drept fundamental, care ar trebui să fie apărat de către forţele de asigurare a ordinii publice, indiferent de caracterul şi coloratura politică a acţiunilor publice organizate.

Solicităm forţelor de apărare a ordinei publice să atragă o deosebită atenţie la respectarea cu stricteţe a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum şi a standardelor internaţionale şi naţionale cu privire la mijloacele legal-admisibile de apărare a ordinii publice şi securităţii cetăţenilor, fără omisiuni şi abuzuri.