„E din nou 26 aprilie, e ziua în care trebuie să vorbim despre eroi. Despre cei 3500 de concetăţeni, de toate confesiunile şi etniile conlocuitoare, care au fost ridicaţi în puterea nopţii şi duşi la Cernobîl să oprească duşmanul invizibil ieşit din reactorul nuclear. Au trecut, iată, 30 de ani de dureri, suferinţe, nenorociri şi chinuitoare amintiri despre sacrificiul inegalabil. Nimeni nu va putea estima vreodată proporţiile dezastrului de atunci, repercusiunile sale asupra generaţiilor de ieri, de astăzi şi de mâine. Ştim însă cu certitudine că fără sacrificiul vostru, al tuturor, milioane de oameni ar fi suportat, cu o intensitate inimaginabil mai mare, consecinţele tragicei avari”, se arată în mesajul lui Andrei Năstase.
 
„Sunt alături de destinele şi durerile fiecărui participant la lichidarea consecinţelor dezastrului, exprimându-le sincera recunoştinţă pentru actul de eroism comis în numele umanităţii. Sunt alături de soţiile, copiii şi rudele celor care nu s-au mai întors din misiune sau au decedat, mulţi dintre ei în urma unor boli grave şi incurabile. Vă mulţumesc tuturor, inclusiv Asociaţiei Obşteşti Uniunea Cernobîl din Moldova, care are în grija sa zilnică dificilele probleme sociale ale eroilor noştri”, îşi încheie mesajul liderul Platformei DA.

Potrivit Asociaţiei Obşteşti Uniunea Cernobîl din Moldova, la lucrările de lichidare a catastrofei de la Cernobîl au participat peste 850 de mii de oameni din toată Uniunea Sovietică. Din Moldova au participat 3 550 persoane. La moment au rămas în viaţă puţin peste 2 000 de participanţi.