Fiecare zi simbolizează suferinţa şi chinurile pe care Isus Hristos le-a îndurat pentru ca păcatele oamenilor să fie iertate.

Astăzi se pomeneşte pilda despre smochinul fără rod, pe care l-a blestemat Isus. Smochinul simbolizează sufletul care nu aduce roade duhovniceşti - pocăinţă, credinţă, rugăciune şi fapte bune. Tradiţia spune că în această zi raiul este închis, iar cine moare nu poate fi înmormântat azi pentru că sufletul său ajunge în iad.

Marţi se aminteşte pilda celor zece fecioare care au venit la Hristos. Prin această învăţătură oamenii sunt învăţaţi că trebuie să fie pregătiţi prin fapte bune pentru întâmpinarea Domnului. Miercuri este ziua când se aduce aminte de trădarea lui Iuda şi de femeia căreia i s-au iertat toate păcatele. În Joia Mare sau Joia Neagră se aminteşte de Cina Cea de Taină, când Hristos a rupt din pâine şi a împărţit câte o bucată apostolilor.

Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul, de aceea nu se face liturghie. Credincioşii nu mănâncă şi nu beau nimic pentru a li se ierta păcatele. Tradiţia spune că în Vinerea Mare se împărtăşesc doar cei care au făcut păcate grele. Sâmbătă dimineaţa se face ultima liturghie unde se împărtăşesc toţi. În această zi gospodinele cos pască, cozonaci şi înroşesc ouă.

Sâmbătă este ziua curată. La liturghia de sâmbătă Biserica scoate toată haina mohorâtă, iar de Înviere creştinii găsesc Biserica plină de lumină şi haină albă.