„Protestele de ieri mi-au arătat o altă faţă a mişcării protestatare. Mişcarea protestatară a întinerit, la protest au venit foarte mulţi tineri. Oamenii din diaspora sunt alături de noi. Şi tot felul de sconcşi care ne cântă prohodul, mai degrabă o să-i prohodim noi la puşcărie, decât să ne cânte nouă prohodul. Plahotniuc ar fi vrut să transforme toată ţara asta în nişte bandiţi din anii 90, aşa cum este el. Noi nu vrem să fim ca el, noi vrem să fim oameni ai dreptăţii. Cu răbdare, îl vom duce în puşcărie. Mişcarea protestatară a întinerit. Mişcarea protestatară este un lucru extraordinar, iar planurile de viitor vor fi elaborate împreună cu Forumul Civic, cu mişcarea protestatară. Vom vedea cum se poate de consolidat societatea. Asta ne-am propus. Protestul a fost unul paşnic, civilizat şi democratic. Cei care au recurs la violenţe au fost oamenii lui Plahotniuc, deghizaţi în poliţişti, torţionarii lui 7aprilie. A fost un protest al cetăţenilor cu care ne vom consulta. Toate canaliile lui Plahotniuc au anunţat violenţe şi le puneau în cârca noastră, ne-au făcut bloguri. Toţi aceşti bloggeri sunt nişte scule angajate de Plahotniuc pe banii furaţi. Ei preveneau cetăţenii că vor fi violenţe, că vom da foc şi de asta se pregătea Ministerul de Interne şi toate structurile controlate de Plahotniuc, ei ar fi vrut să transforme din 24 aprilie într-un 7 aprilie. Nu le-a reuşit şi spun mulţumesc întregului popor, celor care au reuşit să-l lase cu buza umflată pe acest pitic, care vrea să ne ţină robi pe plantaţia lui”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Am trăit două sentimente foarte puternice. Unul de mândrie şi bucurie pentru ţară, pentru oamenii care au înfruntat toate obstacolele puse de guvernare, oamenii au trecut peste probleme şi au venit la Chişinău. Şi un sentiment de ruşine pentru angajaţii instituţiilor de drept, în special de poliţie care s-au comportat ca nişte brute. Cei care au aruncat pietre nu au fost protestatari, au fost nişte oameni de ai lui Ţuţu sau ai poliţiei. Tipul predat poliţiei striga: „Băieţi, eu sunt de a-l vostru!”, a spus secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan.

În context, Vasile Năstase a făcut o retrospectivă a evenimentelor de ieri: „Oamenii au înconjurat simbolic Guvernul, dând de înţeles că nu acceptă această guvernare ilegală. După care oamenii au decis să meargă la Global pentru că este o chestie simbolică. Acolo se află centrul răului din Republica Moldova, de acolo se dau toate comenzile – la MAI, la SIS, la Procuratură, la CNA, etc. Acest pitecantrop nu face altceva decât să mituiască aceşti şefi de instituţii. Ce s-a întâmplat la strada Bulgară – chestiile cu poliţiştii răniţi sunt ridicole. Cum poate o singură piatră aruncată de un provocator, care a fost prins de protestatari şi deferit justiţiei, să rănească? Am văzut mii de poliţişti care avea căşti, unde era casca acestui poliţist? Purtătoarea de cuvânt a Detaşamentului cu Destinaţie Specială a declarat în emisie că protestatarii au folosit gazul paralizant. Noi avem imagini clare cu un poliţist care a declanşat sprayul. Nu a fost spray lacrimogen, dar paralizant. Am suferit şi eu”.

Un alt membru al Platformei a menţionat că evenimentele de ieri au arătat că Republica Moldova este un stat poliţienesc. „Eu câteva zile în urmă am spus că ne apropiem de un stat poliţienesc. Eu am greşit, eu m-am convins ieri că noi deja avem un stat poliţienesc. Puteţi să aveţi diferite atitudini faţă de forţele care au fost ieri la protest, dar nu putem să închidem ochii la faptul că au fost încălcate şi anume dreptul la libera circulaţie şi dreptul la protest. Au fost intimidaţi mii de proprietari de transport, sub pericolul că rămân fără licenţă. Eu cunosc că transportul din zece raioane a fost oprit. Noi trăim într-un stat poliţienesc. Este un fapt împlinit. Atrag atenţia reprezentanţilor ambasadelor acreditate în Republica Moldova despre ce s-a întâmplat ieri. Încă un fapt care este foarte grav. Eu am văzut în prima linie de cordon nişte băieţi tineri de la Academia de poliţie. Nu o să uit ochii lor. Şi acolo au fost puse nişte autobuze pentru a provoca, noi am fost provocaţi pe tot traseul”, a explicat Alexandru Slusari.

„Într-un stat democratic, noi astăzi ar trebui să vorbim despre o rezoluţie care a fost votată de mii oamenii în PMAN. După cum a fost blocat transportul, în PMAN au fost foarte mulţi oameni. Trebuie să analizăm acest document. Este o rezoluţie foarte importantă. Aici este clar că instituţiile internaţionale declară Republica Moldova un stat captiv. Nu este ceva mai democratic decât anunţarea alegerilor anticipate. Noi vrem alegeri anticipate odată cu cele prezidenţiale şi rezolvarea problemei cu referendumul. Referendumul trebuie să aibă loc”, a adăugat Vasile Năstase.

Valentin Dolganiuc a menţionat că prin acţiunile de ieri s-a văzut că Republica Moldova a fost capturată şi pe dimensiunea poliţiei. „Am două veşti pentru această clasă de mutanţi politici. Prima este proastă - lupta continuă. Şi a doua este şi mai proastă - poporul nu cedează. După ziua de ieri m-am convins că Republica Moldova a fost pusă pe butuci, a fost capturată şi pe dimensiunea poliţiei. Ce am văzut la GBC, la Bulgară, la Guvern, vorbeşte că MAI nu mai aparţine poporului. În aceste condiţii, în care poporul nu are încredere în clasa politică, ea trebuie să plece. Am spus că poporul Republicii Moldova nu are instituţii de stat, doar oligarhii au aceste instituţii. EI au justiţie, Parlament, Guvern. Noi vom continua lupta, bătălia”, a punctat membrul Platformei DA.

Totodată, reprezentanţii manifestanţilor au anunţat că protestele vor fi reluate după sărbătorile pascale.

„Vom ţine cont de sărbătorile care urmează. Am discutat acelaşi lucru cu oamenii. Să aşteptăm să treacă sărbătorile. Vor fi proteste împreună cu partidele extraparlamentare sau vor fi proteste cu alte forţe civice sau cum am mai făcut cu opoziţia. Se va întâmpla după Paştele Blajinilor. Vom ţine cont de spiritul societăţii”, a anunţat Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.