Potrivit declarantului, acesta ar fi pretins bani susţinând că are influenţă asupra persoanelor publice din cadrul Secţiei Înregistrare a Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto Cahul, în vederea promovării examenul de calificare a conducătorilor auto şi eliberarea ulterioară a permisului de conducere categoria B.

Ulterior, investigaţiile au arătat că bărbatul a acţionat în complicitate cu directorul unei şcoli auto din regiune, pentru ca denunţătorul să fie admis la studii şi să-i fie eliberat certificatul de şcolarizare fără a frecventa orele teoretice şi practice.

În consecinţă, atât directorul şcolii, cât şi intermediarul au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi şi reţinuţi pentru 72 de ore.

Pe acest caz au fost pornite două cauze penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Bărbaţii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la cinci până la zece ani cu amendă de până la 160 de mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la şapte la zece ani.