„Moldovenii, ajunşi la disperare după jaful secolului”. Este titlul unei ştiri apărute pe site-ul postului britanic BBC. În imagini se vede cum bărbatul se asigură că nu îl vede nimeni şi scoate plăcile de pavaj din jurul unui copac, apoi le pune în portbagajul maşinii.

„Este vorba despre un jaf stradal, dar unul despre care nici nu vă puteţi imagina. Nu e jaf la o bancă sau la un magazin de bijuterii. Un bărbat din Moldova este surprins de o cameră de supraveghere în momentul în care fură strada în sine, adică mai multe plăci de pavaj. Infracţiunea are loc pe bulevardul Ştefan cel Mare, principalul bulevard din Chişinău, capitala ţării, chiar sub luminile stradale şi în ochii pietonilor. Modul în care are loc furtul i-a pus pe gânduri pe mai mulţi moldoveni în legătură cu ceea ce se întâmplă în ţara lor”, comentează BBC.

Sursa adaugă că imaginile video au acumulat peste 350 de mii de vizite, dar şi o mulţime de comentarii.

„Mulţi au spus că incidentul este unul simbolic în contextul turbulenţelor economice şi politice cu care se confruntă în prezent ţara. Unele comentarii au comparat acest furt cu frauda în urma căreia, în 2014, un miliard de dolari a dispărut de la trei bănci: „Toată lumea fură ceea ce poate. Unii fură miliarde, alţii pavajele de pe trotuar”, a scris un internaut pe Facebook. „La fel ca şi autorităţile, acest Homo Moldovanus este un reprezentant al poporului. O naţiune de hoţi prin definiţie... Cum ne putem vindeca?", se întrebă altul”, continuă BBC.

Precizăm că suspectul a fost identificat. Acesta a fost amendat cu 1200 de lei şi obligat să aducă pavajul de unde l-a luat. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.