Cazul a ajuns în atenţia noastră după ce pe Harta Corupţiei a fost plasată o sesizare.

Dă petreceri pe bani în propria casă

O zi de naştere organizată în una dintre casele primarului din Durleşti costă 350 de lei de persoană. Programarea se face din timp. Cel puţin aşa spune persoana care răspunde la numărul de telefon (078247333) afişat pe poarta locuinţei din str. Calea Unirii. Casa aparţine, potrivit actelor de la Cadastru, Eleonorei Şaran şi soţului ei, Eugeniu.

-Bună ziua, vreau să organizez o zi de naştere la 14 mai... Este posibil? Cât m-ar costa?

-350 de lei.

Numărul de telefon la care am sunat îi aparţine primarului Eleonora Şaran. Celălalt număr afişat pe aceeaşi poartă este al soţului ei.

Primarul recunoaşte că se ocupă personal de afacere: „Corect, numai eu şi soţul răspundem la telefon(…) Eu am răspuns la telefon pentru că numărul meu este afişat acolo, acolo scrie că dăm în chirie, ocazional. Pentru mine contează foarte mult ca imobilului acesta să nu i se ducă o reclamă proastă(...) Eu mă ocup, susţin afacerea să nu se piardă, să nu se ducă, pentru că în orice moment pot reveni la această afacere”.

Vecinii confirmă că la „casa primăriţei” au loc tot felul de ceremonii, dar mai ales parastase, pentru că imobilul se află lângă cimitir. „Aproape în fiecare zi se organizează mese de pomenire, dar se fac şi zile de naştere. Aici, la biserică s-a făcut un local şi tot sunt organizate mese de pomenire, dar fără bani, însă la casa primăriţei e cu bani. La localul de la biserică poţi veni cu mâncarea de acasă, dar la casa primăriţei nu se poate, acolo e totul al lor. Petrecerile se dau la etajul 2, chiar ieri ( n.r.-10 aprilie 2016) a fost una”, precizează unul dintre vecinii Eleonorei Şaran.

Biserica i-a devenit concurent

Biserica „Sf.Nicolae” îi strică primarului toată afacerea. Anul trecut, pe teritoriul cimitirului a fost construită o sală specială pentru mesele de pomenire, unde preţurile sunt de două ori mai mici decât în „localul primăriţei”, ne spun femeile care se ocupă de treburile bisericii. La fel, soţia preotului afirmă că chiar ea a fost invitată la una dintre mesele organizate, în luna ianuarie, în casa Eleonorei Şaran: „Am fost acolo, clar că sala arată mai de lux decât aici (n.r.- sala bisericii), pentru că acolo se fac şi cumetrii, dar noi organizăm numai mese de pomenire. La noi dacă lumea nu vine cu mâncare de acasă, atunci o comandăm de la restaurant. La casa primarului au ospătărie şi fac mâncarea pe loc, îmi amintesc că atunci când am fost era şi un chelner care ne servea. Dar nu ne face concurenţă, pentru că noi avem clienţii noştri, ea îşi are clienţii ei. Nu am avut conflicte cu ei”.

Edilul din Durleşti nu neagă faptul că la casa pe care o dă în chirie se pregătesc bucate: „Nu suntem din pădure, e casă de locuit, evident că este bucătărie”.

Firma a fost lichidată, dar afacerea stă pe picioare

În anul 2012, soţul Eleonorei Şaran şi-a deschis o firmă - „Casa Unirii” SRL, înregistrată la domiciliu familiei pe str. Calea Unirii, or. Durleşti. Potrivit informaţiei de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea avea dreptul să închirieze imobile, să producă pâine, să comercializeze produse alimentare etc. Afacerea însă s-a închis în luna septembrie 2015, la doar câteva luni după ce Şaran a devenit primar. Motivul invocat oficial era că „persoana juridică nu mai este activă”. Edilul susţine însă că a renunţat la firmă pentru că nu mai avea timp să se ocupe de ea.

Legea interzice să faci local acasă

Solicitaţi de reporterul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, responsabilii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică afirmă că legea nu permite ca într-o casă de locuit să fie amenajate săli unde se serveşte publicului mâncare sau băutură. Potrivit lor, localurile pot fi organizate doar în încăperi nelocuite, iar pentru funcţionarea lor se emit autorizaţii sanitare şi veterinare, precum şi avize de protecţie la incendiu. Potrivit actelor de la Cadastru, imobilul din str. Calea Unirii este casă de locuit individuală, ceea ce înseamnă că locuinţa nu poate fi dată în arendă pentru ceremonii.

Primarul: „Eu fac contract pentru nunţi şi cumetrii cu persoană fizică”

Eleonora Şaran neagă acuzaţiile şi spune că de fapt dă imobilul în chirie. „Eu nu am afacere, eu am imobil pe care îl dau în chirie ocazional, acum nu prea am timp să mă ocup de el”, a fost prima reacţie a primarului când am întrebat-o de ce şi-a deschis un local de petreceri acasă. Ea susţine că veniturile pe care le obţine de pe urma dării în arendă a casei sale ar fi legale, întrucât ar plăti statului o parte din sumă. La început, Şaran ne-a declarat că ar achita 10 la sută din venit, apoi a scăzut contribuţia la jumătate. Ne-a promis că ne va arăta contractele încheiate, precum şi avizele sanitare, însă nu ne-a mai contactat. Ea a refuzat să spună cui dă spaţiul în chirie şi din ce an face acest lucru. Deşi recunoaşte că are venituri din închirierea casei, acestea nu sunt reflectate în niciun fel în declaraţia de avere.

Şi-a cumpărat Mercedes, în timp ce lucra la Primărie

În ciuda faptului că anul trecut nu a avut decât salariu de funcţionar public, Eleonora Şaran şi-a cumpărat un Mercedes produs în anul 2009, valoarea căruia s-ar ridica, potrivit declaraţiei de avere a funcţionarei, la 140 000 de lei. Pe piaţa auto preţurile pentru astfel de maşini ajung la cel puţin 300 000 de lei. 

Mercedesul, însă, nu este singura maşină a familiei. Primarul a evitat să declare un alt automobil cu numere de înmatriculare străine, cu care se plimbă aproape zi de zi, o Mazda Tribute (SUV), cu care vine şi la serviciu.

Potrivit declaraţiei pentru 2012, Eleonora Şaran avea şi un Ford, anul fabricaţiei 2003, pe care l-a cumpărat în 2011 şi care, potrivit ei, valora 10 000 de euro. Nu este clar ce s-a întâmplat cu acest automobil, asta deoarece în declaraţiile de avere depuse ulterior nu este indicat vreun venit obţinut de pe urma vânzării acestuia.

Continuarea citiţi pe anticorupţie.md