În acest an, se împlinesc exact o sută de ani de la naşterea artistului plastic. Potrivit proiectului votat de deputaţi, în Republica Moldova urmează să fie organizate mai multe eveniment şi manifestări cultural-artistice consacrate lui Mihail Grecu.

Artistul plastic s-a născut în 1916 în satul Faraonovka (Cetatea Albă, astăzi regiunea Odesa), regiunea Starokazacie, sudul Basarabiei, şi a murit în 1998.

Mihail Grecu este cel care a fondat modernismul plastic basarabean şi a contribuit la formarea Şcolii Naţionale de Pictură. 

A fost considerat un inovator şi o personalitate complexă şi extrem de dotată, care a revoluţionat artele plastice din Republica Moldova, dar şi din spaţiul ex-sovietic, rămânând în acelaşi timp pe terenul fertil al tradiţiei româneşti.

Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihail Grecu prezintă interes şi prin inovaţii tehnologice (colajul, coloranţi fluorescenţi, efecte metalice).

Tablourile sale „Ospitalitate”, „Recruţii”, „Zi de toamnă”, „Cina în câmp”, „Moara veche” şi „Fetele din Ceadâr-Lunga” au intrat în colecţia de aur a picturii moldoveneşti.

Este autorul a unui număr mare de tablouri aflate în importante muzee ale fostei Uniuni Sovietice, printre care şi Galeria Tretiakov.