În mai multe localităţi din ţară poliţia intimidează cetăţenii mai activi să nu meargă la proteste. Primari democraţi şi liberali organizează festivaluri şi concerte sau adunări a localităţii cu prezenţa obligatorie, astfel ca lumea să nu ajungă la Chişinău. Acestea sunt doar câteva dintre instrumentele aplicate de guvernare pentru a sabota protestul de duminică. 

Bloggerul Dumitru Alaiba a realizat o „hartă a antiprotestelor PD” care prezintă mesaje ale oamenilor care s-au pomenit cu poliţistul la uşă sau care reclamă alte acţiuni de intimidare.

„Totuşi, mulţi oameni nu se mai tem. Mai mult, ei sunt gata să povestească ce se întâmplă în localitatea lor. Vă încurajez să comentaţi ce „operaţiune antiprotest” se planifică în satul/orăşelul/oraşul vostru pentru ziua de 24 aprilie 2016”, îndeamnă Dumitru Alaiba.

Astfel, fiecare cetăţean care fost intimidat în aceste zile să nu vină duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale poate să anunţe despre aceasta folosind această hartă, să ne expedieze mesajul prin intermediul rubricii Trimite-ne o ştire de pe Jurnal.md sau să ne contacteze la telefonul redacţiei: 0 (22) 859 000.


Vă prezentăm mesajele care au venit până acum din mai multe localităţi:

Hirova, Călăraşi
„În satul Hirova, raionul Călăraşi, Partidul Democrat impune primăria să organizeze festival şi după asta să se alăture PD-ului”

Peresecina, Orhei
„Primarul satului Peresecina a spus că trebuie să ne fie frica de Dumnezeu şi să nu ieşim la protest”
 
Cojuşna, Străşeni
„În satul Cojuşna primarul liberal, Sergiu Jereghi, împreună cu nepotul său Alexandru Jereghi, ameninţă oamenii cu dosare penale dacă vor participa duminică la protest”
 
Chişinău
„Am fost contactat de catre Poliţia criminală, sectorul Ciocana, pe subiectul protestelor care au avut loc, comentariile mele pe Facebook şi cu privire la protestele ce sunt planificate pe 24 aprilie. Ne aflăm într-un stat european unde oamenii sunt controlaţi zi şi noapte, mai ales cei care mai sunt şi îşi permit să spună ceea ce gândesc”
 
Ruseştii Noi, Ialoveni
„În satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, primarul PD organizează festivalul celei mai curate gospodării, duminică la ora 14:00”

Mileştii Mici, Ialoveni
„Am fost vizitat de către seful de post. Mi-am dat seama cu ce scop a intrat la mine şi anume pentru că pe reţelele de resocializare chem lumea, ca pe 24 aprilie să arunce cu oua în guvernul şi parlamentul condus de mafia lui Plahotniuc. I-am explicat în două cuvinte că Moldova, după cum ştiu, tinde spre valorile europene şi ultimele proteste din Islanda au demonstrat aceasta. Ori schimbaţi vectorul şi staţi liniştiţi acasă dacă supravieţuiţi”.

Moleşti, Ialoveni
„În satul Moleşti, Ialoveni, primarul Mihai Catan a fost prins cu mită, iar apoi impus să se afilieze partidului lui Plahotniuc. Face tot posibilul ca sa manipuleze locuitorii satului şi să oprească protestatarii.”

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.