„Numai schimbarea guvernării este soluţia pentru a ieşi din situaţia deplorabilă în care suntem. Continuă deportările, iar dacă înainte ne duceau cu forţa, acum ne forţează să plecăm. Acum ni se impune şi o foamete cum a fost cea din anii 47. Chemăm toţi pensionarii la protest, împreună cu tineretul, de la mic la mare, să facem ordine în ţară. Altfel, ne aşteaptă o dispariţie a naţiunii, ne împrăştiem în toată lumea”, au declarat reprezentanţii Uniunii Pensionarilor.

Oamenii în etate au ţinut să amintească conducerii PD promisiunile făcute în campania electorală în legătură cu majorarea pensiilor. 

„Plahotniuc umbla cu o scrisoare şi promitea că dacă PD vine la guvernare, pensiile minime vor fi egale cu coşul minim. Fiind astăzi la putere şi având majoritatea parlamentară, îi întrebăm ce-i împiedică s-o facă. Găsesc resurse selectiv. Altfel cum putem lămuri faptul că lui Drăguţanu i s-a acordat 400 de mii, asta deşi e vinovat de jaful de la bănci. Sau funcţionarului de la Primăria Chişinău care a primit 72 de mii de lei pentru a-şi finaliza casa de milioane. Pe când pentru cei aflaţi într-o situaţia vulnerabilă, nu e posibil”, au menţionat pensionarii.

Totodată, pensionarii le reproşează celor de la guvernare că deşi au anunţat cu mult fast revenirea pâinii sociale, ei spun că aceasta nu poate fi găsită în magazine.

Consiliul Marii Adunări Naţionale a anunţat un nou protest de amploare în centrul capitalei, care va avea loc pe 24 aprilie, de la ora 12:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit reprezentanţilor mişcării protestatare, actuala guvernare nu mai poate pretinde că este legitimă, iar drept dovadă pot servi şi decizia Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat iniţierea referendumului republican de revizuire a Constituţiei cerut de peste 400 de mii de cetăţeni.

Vă prezentăm textul integral al declaraţiei Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova:

Uniunea Pensionarilor din Moldova susţine dezideratele Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, direcţionate spre salvarea statului de regimul oligarhic şi scoaterea lui din captivitate, înaintate spre aprobare prin vot deschis la Marea Adunare Naţională din 6 septembrie 2015, deliberările Uniunii Pensionarilor, primite la Congresul din 17 octombrie 2014 şi a Rezoluţiei Forumului Civic din 29 ianuarie 2016.

Oamenii în etate din republică îşi manifestă îngrijorarea faţă de degradarea situaţiei politice, economice şi morale, precum şi în legătură cu eşecul guvernării de a avea un dialog constructiv cu societatea civilă şi capacitatea acesteia de a realiza reforme urgente în folosul cetăţenilor săi.

Partidele politice de la guvernare nu-şi onorează angajamentele faţă de cetăţeni, aducând toate instituţiile statului în stare de nefuncţionalitate în raport cu cetăţenii, exploatându-le în scopuri personale şi de partid. Cenzura şi manipularea din mass-media a atins cote maxime, anchetarea în cazul furtului de miliarde din averea statului a rămas fără finalitate.

Degradarea sectorului bancar continuă. Lipsa de respect faţă de cetăţenii proprii a luat proporţii de neimaginat.

În astfel de condiţii impuse de guvernarea coruptă actuală, Uniunea Pensionarilor, alături de întreg poporului, e în drept să-şi impună agenda proprie în ceea ce priveşte decriminalizarea ţării, scoaterea statului din captivitatea mafiotă a lui Plahotniuc şi a aliaţilor lui. Noi, pensionarii din Republica Moldova declarăm:

În legătură cu decizia guvernanţilor corupţi de transformare a miliardului dispărut din sistemul bancar în datorie de stat şi punerea acestei pe umerii populaţiei sărăcite, insistăm ca sumele respective să fie întoarse în urma unei investigaţii competente cu implicarea instituţiilor internaţionale de drept.

Insistăm asupra excluderii imediate a firmelor de intermediere ale lui Şevciuk şi Plahotniuc din sectorul energetic, ceea ce va duce implicit la micşorarea semnificativă a actualelor tarife.

Reiterăm prevederile rezoluţiei mitingului de protest din 13 septembrie 2015 şi insistăm ca Consiliul Marii Adunări Naţionale, odată cu edificarea forţei politice alternative cu caracter popular, având drept scop implementarea cu stricteţe a prevederilor Acordului de Asociere la UE şi readucerea la normalitate a relaţiilor cu Rusia, în special sub aspectul unei colaborări economice reciproc avantajoase, să întocmească un plan strategic de implementare şi propus spre adoptare de către popor.

Consiliul Marii Adunări Naţionale să propună votului deschis la adunarea naţională din 24 aprilie curent componenţa Comisiei de Integritate în scopul selectării cetăţenilor integri şi cu abilităţi profesionale.

Să fie demonopolizate şi desconcentrate resursele mass-media electronică, retrase licenţele posturilor TV şi Radio ale mogulului Plahotniuc care practică terorismul informaţional, manipulând publicul şi propagând în favoarea PD până la reintrarea în legalitate.

Solicităm îndeplinirea neîntârziată a tuturor propunerilor înaintate de fermieri în vederea pregătirii şi desfăşurării activităţilor către noul sezon agricol.

Insistăm la elaborarea şi îndeplinirea măsurilor de compensare şi de suport pentru pensionari şi pături social vulnerabile pentru a-i proteja de şocul majorării preţurilor la bunurile de necesitatea acută şi servicii ca urmare a furtului secolului.

Insistăm asupra majorării pensiilor cu 100% pentru cei care primesc până la 2500 de lei.

Reieşind din drepturile constituţionale la proprietatea privată, cetăţenii de vârsta a treia insistă ca dividentele nedistribuite ale acţionarilor din societăţile pe acţiuni să fie direcţionate adevăraţilor proprietari, în baza cărora să se creeze fondul de sprijin financiar al acestora.

Pentru schimbarea vieţii cetăţenilor şi eliberarea ţării de sub regimul oligarhic şi mafiot, Uniunea Pensionarilor pledează cât mai curând posibil pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerea preşedintelui ţării de între poporul şi a celor patru chestiuni propuse la colectarea semnăturilor pentru referendum.

Ziua de 24 aprilie, ora 12:00, este una decisivă în care toţi cetăţenii trebuie să iasă la protest. Ne adresăm tuturor cetăţenilor: nu fiţi indiferenţi! Dacă vrem să scoatem statul din captivitatea mafiotă, să luptăm până la capăt pentru demnitatea şi adevărul pe care îl merităm noi şi urmaşii noştri.

Uniunea Pensionarilor din Moldova

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.