Liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu afirmă că actuala guvernare, care şi-a asumat nişte angajamente faţă de cetăţenii RM şi faţă de partenerii de dezvoltare, şi anume de a lupta cu corupţia, de a consolida principiile statului de drept şi de a reforma justiţia, ea singură, în mod deliberat, încalcă flagrant prevederile legale. Acesta a  făcut un apel către delegaţia UE în RM, în particular către domnul Pirkka Tapiola, către misiunile diplomatice acreditate în RM, să informeze partenerii externi de dezvoltare despre fărădelegile făcute astăzi de actuala guvernare.
 
Un alt articol de top este „Comisia Electorală Centrală, OBLIGATĂ să organizeze referendumul republican pentru care au semnat 400.000 de cetăţeni; Curtea de Apel a admis contestaţia grupului de iniţiativă”, care a acumulat peste 20 mii de vizualizări.

În acest articol se vorbeşte despre Curtea de Apel care a admis cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi a fost anulat înregistrarea grupului de iniţiativă. Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Verdictul a fost anunţat cu puţin timp în urmă şi este cu drept de atac.

Topul continuă cu subiectul „Candu consideră că jaful secolului nu a avut un impact serios asupra RM: „În alte ţări troleibuzele nu ar merge, magazinele s-ar închide””, care a fost citit de peste 19 mii de internauţi.

Frauda din sistemul bancar nu a avut un impact foarte grav asupra Republicii Moldova, iar acest fapt se datorează acţiunilor întreprinse de fostul guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu. Cel puţin aşa consideră preşedintele Parlamentului.
 
Ştirea „CSM, în dispută cu şeful statului: Insistă că judecătorul Ivan Busuioc, condamnat pentru accidentarea mortală a unui bătrân, trebuie să plece onorabil din sistem”, a fost citită de peste 17 de mii de internauţi şi este următoarea ştire în topul Jurnal.md.

Consiliul Superior al Magistraturii insistă că judecătorul Ivan Busuioc trebuie să plece onorabil din sistem. Asta deşi a fost condamnat definitiv pentru faptul că a accidentat mortal un bătrân, iar şeful statului a dispus demiterea lui. Subiectul a fost dezbătut astăzi la CSM, după ce instituţia a fost solicitată de Curtea Constituţională să se pronunţe asupra decretului preşedintelui Nicolae Timofti. 
 
Cu aproximativ 15 de mii de vizualizări, următoarea în top este „Freedom House: Indicele democraţiei s-a înrăutăţit în Moldova; Reformele sunt ignorate, corupţia creşte, iar mass-media e sufocată de controlul oligarhilor”.

Indicele democraţiei a scăzut în Republica Moldova din cauza fraudei din sistemul bancar, a corupţiei în creştere, precum şi a influenţei enorme a oamenilor de afaceri în politică şi în procesul de guvernare. Sunt concluziile raportului „Naţiuni în Tranziţie”, realizat de Freedom House, o organizaţie internaţională cu sediul la New York. În studiul care analizează situaţia de anul trecut, ţara noastră a obţinut un indice al democraţiei de 4,89, faţă de 4,86 în raportul precedent, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 reprezintă cel mai mare progres democratic, iar 7 cel mai scăzut.
 
Un alt material care a stârnit interesul cititorilor este „După indexare, mai mulţi bătrâni spun că s-au pomenit şi mai săraci decât erau”, acumulând astfel peste 12 de vizualizări.

După ce le-au fost indexate pensiile cu 10 la sută, unii bătrâni spun că s-au trezit peste noapte şi mai săraci decât erau. Asta pentru că cei care au depăşit plafonul de 1500 de lei odată cu majorarea de la 1 aprilie, au fost lipsiţi de o compensaţie de 180 de lei. Pensionarii care primesc mai puţin de 1500 de lei, beneficiază lunar de un suport financiar în sumă de 180 de lei. Odată cu indexarea pensiilor cu 10,1 la sută începând cu 1 aprilie, cei care au depăşit plafonul au fost lipsiţi de această compensaţie, iar în rezultat, în loc să le crească veniturile, primesc mai puţin.

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea „Apel în adresa ambasadorilor UE şi SUA: Plahotniuc trimite poliţia pe la casele oamenilor să le ceară să nu iasă la protestul din 24 aprilie, iar activiştii Platformei DA sunt chemaţi la securitate”, care a fost citită la fel de peste 12 mii de internauţi. 

Cetăţenii sunt intimidaţi să nu iasă la noul protest antiguvernare organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr duminică, 24 aprilie. Poliţia vine pe la casele oamenilor pentru a le cere socoteală pentru mesajele postate pe Facebook, iar în raioane, activiştii Platformei sunt chemaţi la securitate Despre aceasta anunţă jurnalistul Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale, care a atras atenţia despre acest fapt şefului Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, precum şi ambasadorului SUA la Chişinău, James D. Pettit.