Satul Săiţi, raionul Căuşeni. O localitate situată la doar câteva zeci de kilometri de hotarul cu Ucraina, cu drumuri prăfuite şi greu accesibile. În astfel de condiţii, o autospecială din anul 1956 care era în slujba postului de pompieri din sat, trebuia să ajungă la locul intervenţiei cât mai repede posibil.

Lucrurile la capitolul intervenţia ambulanţelor stăteau şi mai prost în Săiţi. Acestea veneau la chemare din centrul raional, care se află la o distanţă de aproape 30 de kilometri. Acum, o ambulanţă performantă, primită cadou din Scoţia, va sta la dispoziţia localnicilor şi va interveni odată cu pompierii, dacă va fi nevoie. În ambulanţa nouă vor lucra exclusiv voluntari din sat, care la etapa iniţială vor fi instruiţi de paramedicii SMURD.

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale îşi propune să deschidă până în 2020 o sută de posturi de salvatori şi pompieri în sate situate la distanţe mari de centrele raionale şi localităţi greu accesibile. Ulterior, toate vor fi dotate cu echipament şi autospeciale.