Liberal-democraţii au reacţionat în urma unei investigaţii Jurnal TV, care a scos la iveală faptul că zeci de colete cu anabolizante au fost trimise zilnic prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite ale Americii.

„Poşta Moldovei este o entitate de stat de interes naţional. Aceasta reprezintă imaginea Republicii Moldova peste hotare, inclusiv făcând uz de simbolurile naţionale. În acest context, se impune verificarea respectării legii de către această instituţie”, se argumentează în nota informativă.

Dacă proiectul va fi votat de Parlament, Comisia de anchetă urmează să prezinte deputaţilor, în termen de o lună, un raport cuprinzător cu privire la implicarea factorilor decidenţi sau a angajaţilor de la „Poşta Moldovei” în organizarea transportării ilegale, în afara teritoriului Republicii Moldova, a substanţelor interzise.

Un fost şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat, Sergiu Cibotaru, a dezvăluit pentru Jurnal TV că, încă în 2012, a descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie. El a menţionat că pe lângă Poşta Moldovei, această afacere implică şi Serviciul Vamal, care verifică toate coletele expediate peste hotare. 

Că schema de contrabandă cu anabolizante funcţionează în Poşta Moldovei, sub curatela conducerii şi cu implicarea Serviciului Vamal, spune şi o actuală angajată a întreprinderii, care a solicitat să-i fie protejată identitatea. Femeia a menţionat că în anul 2013 a fost martoră atunci când un inspector vamal a descoperit într-unul din colete substanţele interzise, însă totul a fost tăinuit.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.