Potrivit sociologilor, criza politică nu mai preocupă cetăţenii. Acum principalele îngrijorări ale populaţiei sunt sărăcia, salariile şi pensiile mici, creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la serviciile comunale, corupţia funcţionarilor de toate nivelurile şi lipsa locurilor de muncă. 

„Trăiesc din nimic, în case neîncălzite, în care nici şoarecii nu au ce mânca, pe fundalul preţurilor care cresc la galop. Criza politică nu mai trebuie la nimeni, oamenii vor hrană, vor să trăiască mai bine, să asigure viitorul copiilor”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei, Andrei Dumbrăveanu.

În cadrul aceluiaşi sondaj, persoanele chestionate au fost rugate să spună cum s-a schimbat situaţia economică a Republicii Moldova comparativ cu cea de acum un an. Astfel, 45 la sută din populaţie consideră că trăim mult mai prost, iar 28 la sută din cetăţeni susţin că la anul viitor o vom duce şi mai rău. 

Totodată peste 45 la sută din populaţia ţării declară că trăiesc mai rău decât înainte de 1991.

Rezultatele studiului mai demonstrează că 87 la sută dintre participanţi îşi doresc alegerea directă a Preşedintelui ţării. De asemenea, 89 la sută îşi doresc micşorarea numărului de deputaţi şi se pronunţă pentru anularea imunităţii parlamentare a deputaţilor. 

Analiza sociologică „Impactul reformelor implementate în Republica Moldova asupra situaţiei social-economice şi politice” a fost efectuat în perioada 1-10 aprilie 2016, pe un eşantion de 1.189 de oameni din 75 de localităţi. Marja de eroare este de +/- 3%. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.