Prima etapă a acestui proces o constituie introducerea datelor din chestionare şi codificarea variabilelor asistate de clasificator/nomenclator (localitatea, ţara, etnia, religia, limba, cetăţenia).

În proces sunt încadraţi circa 200 de operatori care lucrează în două schimburi (7:30-14:30 / 14:30-21:30). Operatorii de introducere şi codificare a datelor au fost instruiţi, in perioada 5-8 aprilie la cursurile organizate cu susţinerea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).

Pentru prelucrarea datelor, au fost recepţionate 100 de laptopuri de la Comisia Electorală Centrală. BNS asigură că acestea sunt securizate şi nu au acces la reţeaua Internet şi posibilităţi de copiere sau transmitere a informaţiei pe orice suport.

De asemenea, pentru a asigura protecţia confidenţialităţii datelor, sala de calculatoare este sub supraveghere video.

Anterior, mai multe asociaţii non profit din ţară au lansat un apel public către Guvern, în care cer să fie făcute publice rezultatele recensământului din 2014. Acestea consideră că perioada de peste un an şi 10 luni este excesiv de mare şi nu justifică inacţiunile Biroului Naţional de Statistică privind publicarea rezultatelor recensământului.

Precedentul recensământ al populaţiei din RM a fost realizat în 2004. Republica Moldova este prima ţară din spaţiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ în cadrul căruia se numără nu doar populaţia, ci şi locuinţele, aşa cum se face şi în Uniunea Europeană.