Scandalul a reizbucnit zilele trecute după ce firma care a luat în arendă 16 hectare de teren din satul Horo­di­şte a adus trac­toare şi exca­va­toare pentru a începe lucrările de extragere a zăcămintelor minerale. Zeci de săteni s-au adunat în vârf de deal pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de deschiderea unei cariere în localitate.

Reprezentanţii Consiliului sătesc spun că arendaşul nu are dreptul să înceapă lucrările pentru că există un proces în desfăşurare, deoarece contractul ar fi fost încheiat cu nereguli, iar terenul are destinaţie agricolă, nu minieră.

Pe de altă parte, administratorul firmei care a luat terenul în arendă spune că are dreptul să înceapă lucrările de extragere a zăcămintelor.

Actualul primar al satului Horodişte spune că în septembrie 2015 a dat în judecată arendaşul şi a cerut anularea contractului semnat cu acesta, dar procesul încă nu s-a încheiat. De asemenea, autorităţile publice locale spun că s-au adresat şi ministrului Mediului, Valeriu Munteanu.

Solicitat de Jurnal TV, ministrul Mediului a declarat că va trimite un specialist în satul Horodişte.

Fostul ministru al Mediului Gheorghe Şalaru nu a răspuns la telefon pentru a comenta subiectul. Iar directorul Agenţiei pentru Geologie şi Resurse Minerale, Andrei Juraveli, fost şef al comisiei Ministerului Mediului care a dat aviz pozitiv contractului semnat în acest caz, a refuzat să facă declaraţii după ce a auzit întrebarea, motivând că este ocupat. Preşedintele Mişcării Ecologiste, Alecu Reniţă, susţinea anterior că stân­cile horo­di­ş­tene nu au preţ, întrucât sunt înfru­mu­seţate de depu­neri de coral, iar ase­me­nea locuri putem vedea doar în Aus­tra­lia.