A lucrat aproape trei decenii la Institutul Oncologic în calitate de chirurg pediatru. Este numit veteranul Secţiei de Pediatrie Oncologică. La ai săi 52 de ani, medicul este nevoit să renunţe la vocaţie în favoarea unei siguranţe financiare. 

„Casa în care locuiesc este foarte veche şi are nevoie de o schimbare serioasă, trebuie alt acoperiş, pereţi, etc. La un moment dat, mi-am dat seama că nu am bani să o fac. Până acum nu aveam timp să mă gândesc la asta, dar cum în curând voi ieşi la pensie, asta m-a pus pe gânduri. Pensia mă sperie. Casa mea se prăbuşeşte, dar mie din pensie nu-mi va ajunge decât să achit alimentele şi serviciile comunale. De aceea am hotărât să plec să lucrez în străinătate, ca să pot să-mi aranjez un viitor. Nu ştiu la ce o să ajung, dar încerc. Sper să nu fie prea târziu”, spune Ion Vozian.

Întrebat dacă nu duce dorul secţiei în care a muncit toată viaţa, a copiilor de care a avut atâta grijă, pediatrul a răspuns: „Cum nu am putut dormi până acum, mai departe nici atât nu pot. Sunt pacienţi care au nevoie de tratament şi când ştii că are şanse să supravieţuiască şi-l laşi la jumătate de drum, e greu. Fiecare pacient e o parte din sufletul meu. Acum, uneori mai sun la colegi şi întreb ce mai fac copiii. Îmi pare tare rău că sunt nevoit să plec”.

Cu toate că a avut grijă şi a salvat numeroşi copii, nu a putut atrage atenţia cuvenită şi copiilor lui. „Eu nu am observat cum au crescut copiii mei. Nici nu stăteam pe acasă. Mi-am dat seama că am copii mari când mergeau discuţiile despre ce profil urmează să aleagă la liceu. Însă asta nu a influenţat relaţiile din familie, care sunt foarte speciale. Acest lucru se datorează soţiei, pentru că este foarte deşteaptă şi a ştiut cum să mă sprijine mereu”, spune doctorul.

În ciuda greutăţilor, doctorul mai are un vis... tot pentru pacienţi şi colegii medici. „Tare aş vrea, dacă voi putea, să le fac o cabină de duş pentru personalul medical şi un dulap pentru dizolvarea citostaticelor. Medicamentele citostatice se dizolvă în sala de proceduri şi ele sunt periculoase pentru sănătate, dacă sunt inhalate. De aceea, visez ca atât personalul medical, cât şi pacienţii să fie protejaţi”, a încheiat doctorul despre care puteţi citi mai multe pe Sănătate INFO.