Sunt declaraţiile reprezentanţilor Federaţiei Veteranilor şi Rezerviştilor Structurilor de Forţă. Aceştia s-au adresat cu o cerere către şeful statului, preşedintele Parlamentului şi prim-ministru ca să-l demită pe Şalaru.

 „Armata aparţine poporului şi numai lui şi nu poate fi politizată. Anatol Şalaru este cea mai mare nenorocire pentru militari. O persoană foarte periculoasă, încăpăţânată, fără de lege, un criminal şi eu nu înţeleg de ce până în prezent Procuratura nu se ocupă de această persoană. Din prima zi s-a ocupat de distrugerea Ministerului Apărării şi a Armatei Naţionale. Ofiţeri eliberaţi ori transferaţi dintr-o funcţie în alta”, a declarat fostul prim-viceministru al Apărării, generalul Nicolae Petrica.

„La vârsta de 44 de ani sunt eliberat şi trimis la pensie. De când a venit domnul Şalaru la cârma Ministerului Apărării situaţia s-a înrăutăţit. El distruge intenţionat unicul organ de conducere militară al armatei”, a adăugat Colonelul Ion Covali, ex-şef adjunct al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Veteranii îl acuză pe Şalaru că îl presează pe comandantul Armatei Naţionale, generalul Igor Gorgan să plece din funcţie, pentru ca acesta să fie înlocuit cu colonelul Eduard Ohladciuc, care ar fi verişorul ministrului. În aceste condiţii, armata este demoralizată, efectivul ei este divizat, iar orice proces de dezvoltare a fost stopat.

Mai mult, actualul ministru al Apărării este acuzat că deposedează Armata Naţională de sisteme de armament şi alte bunuri materiale din patrimoniul militar.

„A comercializat trei complexe de rachete antiaeriene S-125 MI "Neva", lăsând descoperit, fără sisteme de apărare spaţiul aerian al RM, aducând prejudicii de peste 30 de milioane de dolari. A sărăcit patrimoniul armatei cu 3,2 ha de pământ, aflat în municipiul Chişinău. 2,7 milioane de lei este costul daunei prin procurarea stofei necalitative pentru confecţionarea ţinutei militare a militarilor”, au mai spus reprezentanţii Federaţiei Veteranilor şi Rezerviştilor Structurilor de Forţă.

Ministrul Apărării nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii. Anterior, Anatol Şalaru a cerut în repetate rânduri demisia şefului Marelui Stat Major al Armatei, Igor Gorgan, pe care l-a acuzat de delapidări, cumetrism şi de partizanat politic. Săptămâna trecută generalul a reacţionat, răspunzând la toate acuzaţiile şi învinuindu-l pe Anatol Şalaru că încearcă să-l înlăture pentru că este incomod. Potrivit lui Gorgan, ministrul Apărării încearcă să se îmbogăţească din contul statului şi al Armatei Naţionale, iar pentru asta face tot posibilul să instaleze persoane devotate lui în funcţii-cheie.