„Suntem în ultima săptămână de colectare a semnăturilor pentru acest complicat exerciţiu, unde poate participa orice cetăţean activ. Am colectat de două ori mai mult decât prevede minima indicată în limitele Constituţiei, adică peste 400 de mii de semnături. Este mai mult decât o dovadă că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să participe la procesul de guvernare, prin implicare directă. Fiecare semnătură a fost bazată pe dorinţa de a schimba tot ce se întâmplă în Republica Moldova”, a declarat Inga Grigoriu, activist civic. 

Chiar dacă au existat unele obstacole, membrii grupului de iniţiativă au colectat semnături. Potrivit lui Andrei Năstase, au fost adunate peste 400 de mii de semnături. 

„Tot timpul ni s-au creat obstacole. Şi iată că decizia Curţii Constituţionale din 4 martie vine să pună capac la toate. După o perioadă de trei luni, în care cei mai activi şi devotaţi oameni au umblat de la casă la casă şi au strâns semnături. Avem peste 400 de mii de semnături, dar încă se colectează, inclusiv mâine şi până duminică”, a menţionat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. 

Totodată, liderul DA a menţionat că s-ar putea ca termenul acordat pentru acest proces să fie extins. „Noi acum suntem în procesul de colectare şi procesare, când trebuie să fie puse ştampilele pe liste. Urmează ca luni să prezentăm listele la Comisia Electorală Centrală. S-ar putea ca procesul să-l continuăm şi după 14 martie, deoarece unele liste le-am primit la jumătate din termenul acordat şi s-ar putea să extindem acest termen”, a continuat Năstase.

Amintim că la protestul din 6 septembrie 2015, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie care conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată. Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare chestiune supusă votului. Din grupul de iniţiativă fac parte peste 700 de oameni. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.