Tatiana Chiriac susţine că anterior a activat, vreme de 11 ani, în calitate de magistrat la Judecătoria Călăraşi, însă în 2008 a hotărât să renunţe la această funcţie, după ce s-a implicat în mişcările "Falun Dafa" şi "Falun Gong".

Liderul mişcărilor "Falun Dafa" şi "Falun Gong", care deţine în prezent funcţia de şefă a secretariatului Judecătoriei Călăraşi, spune că a încercat să o convingă pe preşedinta instanţei să renunţe la prejudecăţi, dar fără rezultat.
În semn de protest, Tatiana Chiriac a lipit mai multe mesaje antidiscriminatorii la intrarea în judecătorie. Spune că va protesta zilnic, la orele de prânz, până când preşedinta instanţei îşi va schimba atitudinea. În demersul său, Tatiana Chiriac a fost susţinută de familia sa.

Contactată de Jurnal TV, preşedinta Judecătoriei Călăraşi a refuzat să comenteze acuzaţiile care i se aduc. Amintim că, anterior, filialele asociaţiilor "Falun Dafa" şi "Falun Gong" în Republica Moldova au fost acţionate în judecată de organizaţia de veterani „Echitate”, condusă de către deputatul socialist Elena Hrenova. În opinia ei, emblema acestor asociaţii ar semăna cu svastica nazistă. În consecinţă, cele două organizaţii neguvernamentale au pierdut procesul inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie. Ulterior, însă, Curtea Constituţională a anulat prevederea ambiguă din legislaţie care a dus la interzicerea celor două asociaţii pe teritoriul ţării noastre. Instanţa a constatat că a fost îngrădit dreptul la libera exprimare, consfinţit în legea supremă.

Asociaţiile obşteşti "Falun Dafa" şi "Falun Gong" reprezintă un sistem de credinţe şi practici fondat în China în 1992, care este dur criticat de Guvernul de la Beijing. Menţionăm că, în Uniunea Europeană, filialele organizaţiilor respective activează nestingherit.