Un proiect de lege care amendează Codul Contravenţional a fost votat astăzi de Parlament în prima şi a doua lectură.

Autorul iniţiativei, deputatul socialist Vasile Bolea, afirmă că, prin creşterea amenzilor, vor fi evitate situaţii similare celei din februarie 2015. Atunci mai multe instituţii medicale din ţară s-au pomenit că nu au medicamente, după ce furnizorii au refuzat să livreze preparatele la preţul stabilit în contracte.

Proiectul votat astăzi prevede că persoanele fizice vor fi sancţionate cu o amendă de până la 3 mii de lei, faţă de 2 mii de lei cât era până acum. În cazul persoanelor cu funcţie de răspundere, amenda va fi de până la 10 mii de lei, faţă de 3500 de lei cât era până acum. Persoanele juridice vor fi sancţionate cu amenzi între 8 mii şi 10 mii de lei.

„Prin aceste majorări, problema nu se va rezolva. Având mecanismul, creşterea amenzilor nu va rezolva această problemă”, a menţionat deputatul PD, Valentina Stratan.

Amintim că acum un an, zeci de spitale din ţară s-au confruntat cu o lipsă de medicamente, după ce furnizorii au refuzat să mai livreze preparatele la preţul contractual şi au cerut o scumpire cu peste 20 la sută. Aceştia au dat vina pe deprecierea leului. Întrucât majoritatea medicamentelor provin din import, furnizorii spuneau că livrarea la preţul stabilit anterior i-ar duce la faliment.