Azi, 3 martie, delegaţia Gazprom, condusă de Valeri Golubev, vicepreşedinte al gigantului rus şi preşedinte al Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz, îşi încheie vizita oficială de două zile la Chişinău. Potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, subiectul întrevederii este situaţia de la Moldovagaz.

Vizita delegaţiei ruse are loc la zece ani de la „războiul gazelor” din ianuarie 2006 şi startul negocierilor dintre Republica Moldova şi Gazprom privind semnarea unui nou contract de import a gazelor la preţuri europene. Solicitarea de majorare a tarifului venea după revoluţia oranj din Ucraina şi alegerile parlamentare din Moldova din 2005 şi precedau embargoul impus, în martie 2006, la vinurile din Republica Moldova.

CONTEXT 
În decembrie 2005, în timpul unei întrevederi cu prim-vicepremierul Republicii Moldova de atunci, Zinaida Greceanîi, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, anunţă despre trecerea la „preţuri medii europene”. O lună mai târziu, gigantul rus sistează timp de două săptămâni livrările de gaze spre Republica Moldova şi le reduce pe cele spre Ucraina, invocând drept pretext neacceptarea de către acestea a trecerii la noile tarife.

Gazprom a reluat livrarea gazelor după ce Republica Moldova a acceptat majorarea preţului de la 80 la 110 dolari pentru o mie de metri cubi şi iniţierea discuţiilor pentru semnarea unui nou contract.

Negocierile au durat tot anul 2006, perioadă în care preţul gazelor a crescut până la 160 de dolari pentru o mie de metri cubi. Oficial, tratativele erau purtate între Gazprom şi întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, fiind monitorizate de Zinaida Greceanîi.

Citiţi continuarea pe rise.md