„Eu sunt obstacolul principal în calea planurilor sale, în primul rând de îmbogăţire din contul statului şi al armatei. Pentru a avea mâinile dezlegate, din prima zi a aflării în fruntea ministerului el doreşte să aibă în funcţiile-cheie din Armată oameni devotaţi lui personal şi nu Patriei. Pentru a atinge acest scop, pe parcursul doar a două luni el a demis din funcţii, fără nici un temei, toţi comandanţii marilor unităţi şi majoritatea comandanţilor celorlalte unităţi militare, mai mulţi şefi de direcţii şi secţii din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale”, a declarat Igor Gorgan, într-un interviu pentru portalul UNIMEDIA.

Totodată, şeful Marelui Stat Major afirmă că ministrul Şalaru intenţionează să-l aducă în locul lui pe verişorul său.

„Acest ofiţer a activat mulţi ani în domeniul serviciului personal şi al achiziţiilor, nu are studii militare contemporane, nici pregătirea şi experienţa profesională necesară. Nu a participat în misiuni internaţionale sub egida NATO, ONU, OSCE în cadrul contingentelor militare cu partenerii noştri strategici de dezvoltare. La fel nu are cunoştinţe suficiente a limbilor moderne, astăzi absolut necesare. În cadrul Armatei Naţionale sunt mulţi ofiţeri net superiori lui ca pregătire profesională şi experienţă pentru a ocupa această funcţie cheie în armată. Însă ei au un mare neajuns, ei nu sunt verişori cu Anatol Şalaru”, susţine Igor Gorgan.

Generalul mai spune că Anatol Şalaru are „interese financiare deosebite” în Armată şi că, recent, a vândut în mod dubios trei complexe de rachete antiaeriene S–125M1 Neva, dar şi a adus un prejudiciu de milioane statului, prin procurarea unei stofe pentru uniforme, care s-a dovedit a fi de o calitate proastă şi acum nu poate fi utilizată.

„Trebuie să menţionez interesul lui deosebit faţă de patrimoniul armatei şi terenurile de pământ, pe care din prima zi a aflării sale în funcţie încearcă să le comercializeze. Neavând consimţământul Comandantului Suprem al Forţelor Armate, al Consiliului Suprem de Securitate, al Comisiei Parlamentare şi altor structuri abilitate de a comercializa 3 complexe de rachete antiaeriene S–125M1 Neva şi fără a se consulta cu şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, a fost organizată în grabă, la 16 februarie 2016, o licitaţie dubioasă unde aceste complexe au fost vândute. În aşa fel apare întrebarea: cu ce domnul Anatol Şalaru are de gând se protejeze spaţiul aerian al RM pe viitor? Sau poate ministrul vorbeşte de prejudiciul adus statului de 2,7 milioane de lei, prin semnarea de către verişorul său a unui contract de procurare a stofei pentru confecţionarea ţinutei efectivului Armatei Naţionale, care astăzi, din cauza calităţii necorespunzătoare, este neutilizabilă. Mai sunt şi alte cazuri de cheltuieli nejustificate, pe care ministrul le-a iniţiat şi le-a realizat. Dar asta e deja altă temă şi ar trebui să prezinte interes real pentru Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură”, declară şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Cât despre acuzaţiile lui Anatol Şalaru precum că Igor Gorgan şi-a „aranjat” rudele în armată, generalul afirmă că „slujirea ţării” nu este o „aranjare confortabilă” şi că, de fapt, toţi membrii familiei sale sunt ofiţeri.

„N-am ştiut până acum că slujirea ţării sau activitatea în Armata Naţională e o „aranjare confortabilă” în viaţă. La moment, execută serviciul militar în Armata Naţională soţia mea: locotenent-colonel Inga Gorgan (stagiu militar 19 ani), şi fiica mea, care este locotenent, absolventă a Academiei de Studii Economice şi a catedrei militare a acestei instituţii. În baza unui concurs, organizat de către ambasada SUA din Chişinău, ea acum se află la studii militare în SUA. În familia mea toţi membrii sunt ofiţeri şi cu acest fapt mă mândresc. Iar capul dinastiei militare Gorgan este tatăl meu, colonel în rezervă Alexandru Gorgan, unul dintre fondatorii de bază ai Armatei Naţionale, ex-viceministru al Apărării, ex-secretar al Consiliului Suprem de Securitate şi ex-consilier al preşedintelui Mircea Snegur pe problemele de apărare şi securitate, veteran al Războiului pentru apărarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Cavaler al ordinului Ştefan cel Mare. Nu cred că ministrul care îmi aduce aceste învinuiri poate să se laude cu astfel de „aranjări” din biografia sa”, a menţionat şeful Marelui Stat Major.

Despre acuzaţiile pe care Anatol Şalaru i le-a adus public, Igor Gorgan spune că au scopul de a pune presiune pe conducerea statului pentru a-l demite.

„Nu există temei pentru această demisie. Aceste adresări ale ministrului nu cred că au fost ignorate. Ele sunt examinate la nivelul Consiliului Suprem de Securitate şi decizia îi aparţine Comandantului Suprem al Forţelor Armate. Scopul principal al declaraţiilor domnului Şalaru e cel de a efectua o presiune psihologică asupra preşedintelui, Comandant Suprem al Forţelor Armate, şi asupra Guvernului, ca aceste instituţii ale statului să fie puse într-o situaţie incomodă şi să fie nevoite să accepte propunerile făcute de ministru, care sunt absolut lipsite de temei. Această declaraţie este un şantaj politic al unei persoane iresponsabile şi orgolioase, care deţine o funcţie importantă în stat”, afirmă Igor Gorgan.

Generalul mai spune că „statutul moral al lui Anatol Şalaru este net inferior statutului oricărui ofiţer”. „Devenind ministru al Apărării, doreşte ca toată lumea să creadă că el este o mare personalitate. Într-un minister al adevăraţilor bărbaţi el se simte incomod. Statutul lui moral e net inferior statutului oricărui ofiţer, care duce în spate povara apărării ţării şi toată viaţa conştientă trăieşte doar pentru ţară şi popor. Ce a făcut pentru ţară Anatol Şalaru? Cred că toţi cunosc din biografia lui că aproape nimic. Doar declaraţii şi cuvinte cu iz politic şi patriotic. Simţind o inferioritate morală faţă de ofiţerii Armatei Naţionale, el doreşte să demonstreze lumii întregi că lucrurile stau invers”, a punctat Igor Gorgan.

Anatol Şalaru l-a mai acuzat pe Igor Gorgan că se face personal vinovat de creşterea numărului de infracţiuni în armată. Or, şeful Marelui Stat Major afirmă că această afirmaţie este o manipulare şi o minciună din partea lui Anatol Şalaru, în situaţia în care numărul acestor infracţiuni a început să crească anume odată cu numirea lui Şalaru în funcţia de ministru al Apărării.

„Din octombrie 2015 ministrul Apărării intenţionat m-a înlăturat practic de la conducerea militară a armatei şi şi-a asumat aceste atribuţii de conducere directă a armatei lui personal. Dorea cu orice preţ să demonstreze că nu fac faţă lucrurilor. Fără participarea Marelui Stat Major selecta, numea şi destituia comandanţii de unităţi, şefii de direcţii şi secţii din cadrul Marelui Stat Major. În rezultat, concomitent, timp de două luni, au fost schimbaţi toţi comandanţii de unităţi militare, doi locţiitori din trei ai şefului Marelui Stat Major, funcţii în Marele Stat Major şi în unităţile militare au fost lichidate cu scopul de a „curăţa rândurile”. Totodată, a crescut numărul personalului administrativ în cadrul aparatului central al Ministerului Apărării şi au fost stopate toate procesele de dezvoltare a capabilităţilor militare şi de modernizare”, spune Igor Gorgan.

„Armata nu numai că a fost decapitată, dar şi demoralizată prin diferite insinuări şi intrigi, zvonuri şi scrisori anonime, prin care se discreditează comandantul Armatei Naţionale şi toţi ofiţerii promovaţi de foştii miniştri. Aşa că nu e nimic de mirare că a crescut numărul de infracţiuni. Altfel nici nu putea fi. Trebuie de menţionat, că în perioada anului 2014 cu care se face comparaţie, tot eu am fost în funcţia de comandant al Armatei Naţionale. Însă era alt ministru, mai capabil şi mult mai pregătit profesional, cu capacităţi organizatorice adevărate”, a punctat şeful Marelui Stat Major.

În concluzie, Igor Gorgan a comentat declaraţiile lui Anatol Şalaru, precum că în fruntea Armatei Naţionale este nevoie de un om cu studii occidentale, competent, experimentat şi cu viziuni contemporane asupra dezvoltării armatei.

„Am crescut într-o familie de militari, unde aceste lucruri sunt sfinte. Am absolvit cu eminenţă Şcoala Militară a Forţelor întrunite din Novosibirsk, facultatea Drept Internaţional a ULIM, Colegiul de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre ale SUA, am făcut masteratul şi acum sunt doctorand în cadrul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice a Academiei de Ştiinţe a RM. Serviciul militar l-am început ca ofiţer în trupele aeropurtate. În Armata Naţională sunt de la începutul creării ei, din vara anului 1992. Am trecut treptele principale în ierarhia militară – comandant companie, şef stat major batalion, comandant batalion, locţiitor comandant de brigadă, locţiitor şi şef J7 Direcţie instruire a Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. Am participat la trei misiuni internaţionale post conflict - în Irak, Bosnia şi Herţegovina şi misiunea OSCE în Georgia. În afară de limba română cunosc engleza, georgiana, rusa şi franceza. Acum e rândul Dvs. să faceţi concluzii, dispun eu de capacităţile necesare sau nu”, a conchis şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.