Lucrările sunt efectuate de compania SC Delta ACM - 93 din România, selectată în urma unei licitaţii internaţionale, desfăşurată în anul 2014. Compania s-a obligat să execute lucrările în termen de 12 luni din momentul începerii lucrărilor, în 2015. Deşi până la expirarea termenului-limită au mai rămas trei luni, lucrările pe strada Alecsandri şi bulevardul Negruzzi sunt departe de a fi finalizate, în timp ce pe bulevardul Ştefan cel Mare acestea nici nu au început.

Banii pentru reabilitarea străzilor din Chişinău sunt împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, contractul de împrumut fiind semnat de preşedintele BERD Thomas Mirow şi primarul Dorin Chirtoacă la 2 decembrie 2011. De fapt, contractul de împrumut a fost aprobat post-factum de către Consiliul Municipal Chişinău la 25 ianuarie 2012 prin Decizia nr. 1/3.

La 21 septembrie 2012, Banca Europeană de Investiţii, în persoana vicepreşedintelui Wilhelm Molterer şi primarul general Dorin Chirtoacă au semnat contractul de împrumut prin care este co-finanţat proiectul Chişinău Proiect Sectorial de Drumuri Urbane. Un raport al Comisiei de anchetă al CMC arată că Dorin Chirtoacă nu a avut împuterniciri din partea Consiliului Municipal Chişinău să semneze aceste contracte, astfel fiind încălcate prevederile mai multor legi, dar şi decizii ale CMC.

"Contractul de împrumut a fost semnat de Primăria Chişinău, structură fără autoritate publică. Conform prevederilor Legii privind administraţia publică locală nr. 436 din 28.12.2006, Articolul 1 Primăria este o structură funcţională care asistă primarul în exercitarea atribuţiilor sale legale", se arată în raportul Comisiei de anchetă care susţine că singura autoritate cu care puteau fi semnate contractele de împrumut este Consiliul Municipal Chişinău. Mai mult, autorii raportului susţin că şi condiţiile contractului de împrumut ar fi nefavorabile, iar ratele dobânzilor, prea mari.

Licitaţie cu semne de întrebare

Membrii comisiei de anchetă susţin că şi licitaţia prin care a fost selectat antreprenorul s-a desfăşurat cu abateri. Astfel, comisia de evaluare a ofertelor a fost creată de primarul Dorin Chirtoacă cu doar câteva ore înainte de desfăşurarea licitaţiei. În componenţa Comisiei au fost incluse cinci persoane din conducerea Primăriei Chişinău, din Direcţia generală transport public şi căi de comunicare, dar şi un reprezentant al Companiei EGIS International, care ulterior şi-a retras calitatea de membru cu drept de vot.

Conform legislaţiei în vigoare, comisia de evaluare a ofertelor trebuie să includă cinci membri cu drept de vot. Totodată, fiecare membru al comisiei este obligat să semneze o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate, cerinţă care nu a fost îndeplinită.

La licitaţie au participat şase companii:

Elecnor S.A. (Spania) - 16,528,543.49 de euro;
Ingstroyengineering Ltd (Bulgaria) - 10,000,688.48 de euro;
SC Tangrad SRL (România) - 12,405,542.88 de euro;
SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) - 12,405,542.88 de euro;
Research Consortio Stabile S.C.A.R.L. (Italia) - 14,950,578.94 de euro;
SC Delta ACM - 93 SRL (România) - 11,571,416.11 de euro.

Deşi o firmă din Bulgaria a propus o ofertă mai mică, câştigătoare a fost desemnată compania din Bucureşti SC Delta ACM – 93 SRL. Câteva săptămâni mai târziu, în iunie 2014, Dorin Chirtoacă semnează şi contractul cu compania respectivă, care se obliga să reabiliteze cele trei străzi în decurs de 12 luni.

Cine este Delta ACM - 93 SRL şi ce interese are primarul Chişinăului

Delta ACM - 93 este o companie de construcţii din România înfiinţată în 1993 de către omul de afaceri Florea Diaconu. Presa a scris în repetate rânduri că firma ar fi apropiată Partidului Democrat Liberal (PDL) din România, din care a făcut parte şi fostul preşedinte român, Traian Băsescu. Printre directorii companiei se numără şi Ionel Pirpiliu, fratele lui Ştefan Pirpiliu, până în anul 2012 deputat PDL, iar în prezent secretar general al Partidului Forţa Civică.


Dorin Chirtoacă are legături apropiate cu familia ex-preşedintelui Băsescu. Edilul este naşul de botez al fiicei acestuia, Elena Băsescu. Înainte ca licitaţia să se desfăşoare, Ştefan Pirpiliu a vizitat frecvent Capitala Republicii Moldova, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu lideri ai actualului partid al lui Băsescu, Mişcarea Populară: Teodor Baconschi şi Eugen Tomac.

„Delta ACM - 93 este un peşte mare printre constructorii autohtoni. Şi aceasta ca şi alte câteva societăţi a căror culoare bate spre portocaliu au cunoscut o dezvoltare şocantă în ultimii ani. Delta a reuşit în numai câţiva ani să devină dintr-o firmă mediocră cu 33 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro o supercompanie de construcţii cu mii de angajaţi şi cifre de afaceri de ţi se zgâlţâie memoria. Saltul spectaculos al firmei deţinute de Florea Diaconu avea să se producă în anul 2007”, scrie cotidianul.ro.

„După ce a cam fost exilată din Bucureşti SC Delta ACM - 93, despre care s-a vorbit că s-ar afla sub aripa protectoare a familiei Udrea-Cocoş, a plecat la «adunat» bani din ţară, axându-se pe lucrări de asfaltare, pavelare, bordurare, anvelopare şi mansardare blocuri. Administraţiile locale unde societatea menţionată a câştigat licitaţii au fost cele conduse de PDL de pe tot cuprinsul ţării", menţiona încă în 2013 publicaţia Actualitatea Vâlceană.

Ulterior SC Delta ACM - 93 a figurat în investigaţiile DNA pornite pentru acţiuni de corupţie în cadrul unor primării din România, dar a fost şi subiectul unui dosar penal intentat de către Poliţia din Craiova pentru calitatea proastă de reabilitare a unui drum, din care cauză s-a produs un accident rutier.
La Chişinău Compania Delta ACM - 93 SRL a reparat în anii precedenţi strada Alecu Russo, proiectul fiind finanţat de municipalitate cu peste 80 de milioane de lei. Lucrările au început în septembrie 2012 şi urmau să fie finalizate în toamna 2013, dar acest lucru s-a întâmplat cu un an întârziere.
Calitatea lucrărilor de pe strada Alecu Russo a constituit subiectul unor sesizări adresate Primăriei de către Inspecţia de Stat în Construcţii. Potrivit unui raport al ISC cu privire la calitatea lucrărilor efectuate pe Alecu Russo, „grosimea stratului de egalizare aplicat nu corespunde cerinţelor documentaţiei de proiect, amestecul de minerale din componenţa betonului asfaltic prelevat nu corespunde limitelor admisibile de compoziţie granulometrică, persistă adeziune insuficientă a bitumului la suprafaţa părţilor minerale din beton asfaltic, amestecul de beton asfaltic este pregătit pe bază de prundiş de diferite tipuri cu depăşirea procentului admisibil neconcasat”.
 
 

Continuare citiţi pe anticorupţie.md