Cererea va fi însoţită de următoarele documente:

- copia de pe certificatul de înregistrare de stat al producătorului agricol,
- copii ale documentelor care atestă forma de deţinere a terenurilor agricole (proprietate sau arendă),
- copii ale documentelor care atestă forma de deţinere a depozitelor de păstrare a motorinei (proprietate, locaţiune etc.),
- certificatul de conformitate pentru depozitele de păstrare a motorinei,
- copii ale documentelor care atestă forma de deţinere a tehnicii agricole care consumă motorină (proprietate, leasing etc.). 

În termen de 15 zile de la înregistrarea cererii, ANRE va elibera autorizaţia de import de motorină dacă producătorul agricol întruneşte cerinţele menţionate.

În autorizaţia de import, ANRE va stabili cantitatea ce poate fi importată în funcţie de suprafaţa terenurilor deţinute de către producătorul agricol şi de normele de consum pe un hectar. Potrivit ordinului Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, norma de consum de motorină per hectar pentru un ciclu tehnologic este de 110,96 litri.
 
ANRE are dreptul să retragă autorizaţia de import dacă producătorul agricol a comis în mod repetat încălcări ale regimului mărfurilor accizate conform Codului Fiscal şi/sau a utilizat motorina importată în alte scopuri decât pentru consum propriu. O nouă autorizaţie de import va putea fi obţinută după 24 de luni de la data retragerii precedentei autorizaţii.

Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de import al motorinei este de 200 de lei.