La sfârşit de ianu­a­rie 2016, ZdG scria că „Edera Trio” SRL, care a ampla­sat mai multe tonete „Coffee Time” în Chi­şi­nău, are adresa juri­dică într-un apar­ta­ment din bd. Mir­cea cel Bătrân, care, con­form date­lor de la Cadas­tru, apa­rţine Emi­liei Crudu, mama Tatia­nei Crudu-Chirtoacă, soţia lui Lucian, fra­tele pri­ma­ru­lui de Chi­şi­nău. În arti­col erau dez­vă­lu­ite şi deta­lii dintr-un dosar penal în care acest SRL figura, împre­ună cu alte firme ges­tio­nate de apro­pi­aţi ai fami­liei Chir­toacă, inclu­siv sim­pa­ti­zanţi PL, sau par­te­neri de afa­ceri ai lide­ru­lui for­ma­ţiu­nii, Mihai Ghimpu.

Tranzacţii şi legături imobiliare

La scurt timp după publi­care, „Edera Trio” SRL şi-a schim­bat, iarăşi, adresa juri­dică. Dacă în ianu­a­rie 2016 tre­cea în apar­ta­men­tul soa­crei lui Lucian Chir­toacă, recent, aceasta a ajuns într-o casă par­ti­cu­lară, con­stru­ită în 2015 pe str. Petro­dava (sec­to­rul Cio­cana). Pro­pri­e­ta­rii casei sunt Mar­ga­rita şi Ser­giu Ghe­ceanu, care, apa­rent, nu au nicio legă­tură cu fami­li­ile Crudu-Chirtoacă şi nici cu firma pe care o găz­du­iesc. Totuşi, unele tranza­cţii imo­bi­li­are înre­gis­trate la Cadas­tru scot la ive­ală legă­turi între soţii Ghe­ceanu şi… Emi­lia Crudu, soa­cra lui Lucian. Mai exact, apar­ta­men­tul de pe str. Milescu Spă­ta­rul, în care acum locu­ieşte fami­lia Crudu (Emi­lia şi Gri­gore Crudu, socrii lui Lucian Chir­toacă) şi care este înscris pe numele Mariei Crudu (mama lui Gri­gore şi soa­cra Emi­liei), a apa­rţi­nut, până în august 2015, lui Ser­giu şi Mar­ga­ri­tei Ghe­ceanu. Pe 14 august 2015, aceş­tia l-au vân­dut unui oare­care Mihai Lazăr, care, pe 29 octom­brie 2015, peste doar două luni, l-a revân­dut fami­liei Crudu.

Con­form date­lor de la Cadas­tru, soţii Ghe­ceanu încă ar fi avut viză de reşe­dinţă în acel apar­ta­ment până la 29 decem­brie 2015, deşi, de aproape trei luni, locu­inţa apa­rţi­nea fami­liei Crudu. Tranza­cţi­ile imo­bi­li­are între fami­li­ile Crudu, Ghe­ceanu şi Lazăr nu se opresc aici. Tot pe 14 august 2015, printr-un con­tract de vânzare-cumpărare, un teren din str. Petro­dava (pe care acum este con­stru­ită casa fami­liei Ghe­ceanu, noul sediu juri­dic al „Edera Trio”) a tre­cut de la fami­lia Lazăr în pose­sia fami­liei Ghe­ceanu. Tot­o­dată, pe 30 octom­brie 2015, Maria Crudu (mama soţi­lor Gri­gore şi Emi­lia) îi vinde lui Mihai Lazăr o casă şi un lot de 8 ari pe str. Budeşti, sec­to­rul Cio­cana. Deşi la Cadas­tru a fost înre­gis­trat un con­tract de vânzare-cumpărare, cel mai pro­ba­bil Maria Crudu a cedat fami­liei Lazăr casa din str. Budeşti în schim­bul apar­ta­men­tu­lui de pe Milescu Spă­ta­rul, pen­tru că cele două tranza­cţii au avut loc la doar o zi dis­tanţă una de alta, pe 29 şi pe 30 octom­brie 2015.

Cum a ajuns „Coffee Time” în casa familiei Gheceanu

Ser­giu Ghe­ceanu, pro­pri­e­ta­rul casei în care şi-a schim­bat adresa juri­dică firma „Edera Trio”, este şi el fon­da­tor al câtorva firme. Aces­tea, însă, nu au legă­turi cu „Edera Trio” sau cu pro­pri­e­ta­rii ei ofi­ci­ali. Expli­ca­ţia am găsit-o însă pe un site de soci­a­li­zare, dar şi pe cel al unei firme pe care o deţin, unde soţii Ghe­ceanu anu­nţă că oferă agenţi­lor eco­no­mici, pe lângă ser­vi­cii con­ta­bile, adrese juri­dice (de cores­pon­denţă). L-am sunat pe Ser­giu Ghe­ceanu, spunându-i că vrem să ne des­chi­dem o firmă şi că avem nevoie de adresă juri­dică. „Da, costă 150 de euro. Plătiţi o sin­gură dată”, ne-a spus acesta, pre­ci­zând că ne poate oferi mai multe adrese la Cio­cana: trei pe bd. Mir­cea cel Bătrân, una pe str. Igor Vieru şi una pe str. Petro­dava, unde este înre­gis­trată şi firma „Edera Trio”. La toate aceste adrese, fami­lia Ghe­ceanu deţine bunuri imo­bile.

Peste câteva zile, l-am sunat repe­tat pe Ser­giu Ghe­ceanu, de această dată spunându-i că sun­tem de la ZdG. L-am între­bat cum a ajuns firma „Edera Trio” să aibă adresa juri­dică în casa sa, dar şi cine este repre­zen­tan­tul fir­mei care l-a con­tac­tat: „Nu cunosc. Puteţi nota un tele­fon?”, ne-a zis el, ini­ţial. Ulte­rior, însă, după ce a înce­put să ne dic­teze numă­rul, pre­ci­zând că nu cunoa­şte al cui tele­fon ni-l oferă, s-a oprit după doar patru cifre, 0695…, zicând că „s-o şters infor­ma­ţia”. „Am vrut să vă dau numă­rul unui domn, dar văd că nu este. Mă scu­zaţi, o zi bună!”, ne-a zis el şi a închis.

Peste câteva minute, i-am tele­fo­nat iarăşi, insis­tând să aflăm dacă se cunoa­şte cu fami­lia Crudu sau măcar cu pro­pri­e­ta­rii din acte ai „Edera Trio”. „Acum 10 ani, când am lucrat în alt loc, am auzit de fami­lia Crudu, dar de care Crudu aveţi în vedere, nu cunosc. Îs mulţi Crudu”, ne-a spus Ghe­ceanu, deşi fami­lia sa a avut domi­ci­liul ofi­cial, cel puţin până la 29 decem­brie 2015, în apar­ta­men­tul care, din octom­brie 2015, apa­rţine fami­liei Crudu. „Da, am înţe­les. Dvs. vedeţi că numele meu figu­rează peste tot şi asta vă duce la gân­dul că am legă­tură cu fami­lia Crudu. Vreau să vă dez­a­mă­gesc. Pe dl Lazăr Mihai îl cunosc. Da, lui i-am vân­dut. De la dân­sul am cum­pă­rat. Noi, pe piaţă, ne-am întâl­nit numai ca vân­ză­tor şi cum­pă­ră­tor. Des­pre fami­lia Crudu nu cunosc nimic în afară de infor­ma­ţia pe care mi-aţi dat-o acum”, a insis­tat Ghe­ceanu. Între­bat cum, totuşi, au ajuns repre­zen­tanţii „Edera Trio” să-şi treacă adresa fir­mei în casa sa, el ne-a spus că asta ţine de „ches­ti­ile sale per­so­nale” şi că nu înţe­lege unde vrem să ajun­gem. Pen­tru a dis­cuta, ne-a cerut mai multe deta­lii des­pre firmă, ce-i cu ea, de ce ZdG o caută. „Pe Lucian Chir­toacă nu-l cunosc, nu cunosc situ­a­ţia fir­mei… Nici nu m-a inte­re­sat. A par­ve­nit o rugă­minte de la X, nu vă pot da numele, că nu i-am stu­diat bule­ti­nul. Nu eu am făcut actele. Eu nu cunosc nimic mai mult”, a con­ti­nuat acesta.

„Coffee Time” şi două firme cu istorie comună

Am încer­cat să vor­bim cu Aure­liu Popo­vici, fon­da­to­rul din acte al „Edera Trio”, şi cu Anas­ta­sia Cea­mian, admi­nis­tra­toa­rea, din acte, a fir­mei, des­pre schim­ba­rea adre­sei. Popo­vici nu ne-a răs­puns la tele­fon, iar Cea­mian a răs­puns, când, însă, a auzit cine sun­tem şi ce vrem să aflăm, ne-a spus să reve­nim, deo­a­rece ar fi în şedinţă. Mai târ­ziu, inclu­siv peste câteva zile, nu ne-a mai răs­puns.

Între timp, pe stră­zile din Chi­şi­nău, con­ti­nuă să apară tonete (ghe­rete) „Coffee Time”. Deşi au exact ace­leaşi carac­te­ris­tici, inclu­siv ace­laşi logo şi nume, aces­tea vând cafea prin inter­me­diul a două firme, „Edera Trio” şi „Uni­cafe” SRL, des­pre care scriam acum două luni că, ală­turi de alte firme, inclu­siv „Edera Trio”, figu­rează într-un dosar penal pen­tru eva­ziune fis­cală. Pro­cu­ro­rii anche­tau fir­mele „Aldora Art”, „Anda” (firma ofi­ci­ală a fami­liei Chir­toacă), „Edera Trio”, „Uni­cafe” şi „Gran­com­pol” (firma fami­liei Crudu), care, potri­vit unor probe din dosar, erau ges­tio­nate de con­ta­bi­lul Dumi­tru Camer­zan, care pri­mea indi­ca­ţii prin Skype de la „luci­an­fo­re­ver”, care, au sta­bi­lit pro­cu­ro­rii, era Lucian Chir­toacă.

Continuarea citiţi în Ziarul de Gardă