Aproximativ 40 de angajaţi ai Comisiei Electorale Centrale sunt implicaţi în procesul de verificare a celor peste 400 de mii de semnături colectate din toate raioanele ţării, pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului.

Iurie Ciocan susţine că angajaţii CEC-ului vor reuşi până miercuri să finalizeze procesul de verificare.

Conform articolului 141 din Constituţie pentru declanşarea referendumului sunt necesare cel puţin 200 de mii de semnături ale cetăţenilor. Codul Electoral prevede că după verificarea listelor de subscripţie, CEC-ul adoptă o hotărâre cu privire la iniţierea referendumului, pe care o remite Biroului permanent al Parlamentului, în cel mult trei zile, iar legislativul este obligat să ia o decizie în termen de şase luni.

Hotărârea de a iniţia un referendum a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. La manifestaţie a fost votată o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitarea imunităţii parlamentare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.