Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale spun că pentru colectarea semnăturilor s-a depus o muncă enormă, dar rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor.

„Orheienii sunt pur şi simplu bravo alături de evident şi alte localităţi şi raioane din ţară, dar orheienii au reuşit prin entuziasmul lor personal să se plaseze chiar pe primul loc acumulând peste 22 de mii de semnături. În localităţile reprezentate de primarii PD, inclusiv la Orhei unde cetăţeanul Şor care ar trebui să se afle undeva după gratii,dar nu în fotoliu de primar, i-a obstrucţionat. A refuzat să aplice acea ştampilă, lucru de care e o obligat de lege de Codul Electoral”, a declarat Chiril Moţpan.

Cei 30 de colectori din raionul Orhei spun că s-au implicat în acest proces, deoarece vor ca schimbarea în ţară să înceapă chiar de la ei.
Chiar dacă procesul de colectare a semnăturilor nu a fost lipsit de probleme, colectorii spun că s-au străduit să le rezolve şi să ducă la bun sfârşit ceea ce au început.

Amintim că, pe parcursul a trei luni, membrii grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei au reuşit să adune peste 400 de mii de semnături de la locuitorii Republicii Moldova. În prezent, listele sunt verificate de Comisia Electorală Centrală. Decizia de a iniţia un plebiscit republican a fost luată după protestul organizat pe 6 septembrie 2015 de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr", în cadrul căruia manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 şi limitarea imunităţii parlamentare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.