Vita­lie Vra­bie a fost pri­mar al oraşului Ungheni în 1999 — 2006, iar ulte­rior, în 2007-2009, minis­tru al Apă­ră­rii. Atunci, Vra­bie a fost impli­cat într-un scan­dal, după ce a pri­mit un apar­ta­ment de la stat, de peste 100 de m.p. El a ple­cat din Guvern în sep­tem­brie 2009, odată cu Cabi­ne­tul Gre­cea­nîi. Nu a stat însă departe de poli­tică, reve­nind, peste un an, doar că nu în PCRM, ci în PDM. În ianu­a­rie 2011, devine secre­tar gene­ral al PDM, iar peste 1,5 ani, în iunie 2012, se alege cu o nouă fun­cţie, cea de şef al ÎS „Tra­com”, trans­for­mată, în iunie 2011, în parc indus­trial.

Con­form decla­ra­ţiei sale cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi pe 2013, Vra­bie a avut un sala­riu care-l depă­şeşte cu mult pe cel al tutu­ror muri­to­ri­lor de rând: 32 mii de lei pe lună (387.000 de lei anual). Acesta deţine o casă de locuit indi­vi­du­ală pe str. Nucu­lui din Ungheni, dar şi două apar­ta­mente, ambele de peste 100 de metri pătraţi, un garaj, dar şi cinci tere­nuri, trei agri­cole şi două pen­tru con­stru­cţii. Tot­o­dată, şeful de la Tra­com este fon­da­to­rul Ghenmar-Plus SRL, care deţine cafe­neaua, „La Mama” din Ungheni. Firma este înre­gis­trată pe str. Ion Cre­angă 4, adresă la care se află şi două din­tre fir­mele ministrului Transporturilor, Iurie Chi­rin­ciuc - Euromobila-Lux SA şi Euroa­tlant SRL, scrie portalul anticoruptie.md.

Potrivit locuitorilor din Ungheni, Vitalie Vrabie şi Iurie Chi­rin­ciuc ar fi veri. Vra­bie a indi­cat în decla­ra­ţia sa cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tăţi fap­tul că soţia sa, Maria, este nean­ga­jată în câm­pul mun­cii, dar a uitat să indice fap­tul că aceasta este una din fon­da­toa­rele fir­mei Ser­v­te­ha­gro SRL, cu 50%. Firma a fost fon­dată încă în 2000, când Vita­lie Vra­bie era pri­mar la Ungheni, fon­da­tori fiind soţia sa şi fra­tele, Iurie Vra­bie, care deţine încă două SRL-uri - Prog-Agroter şi Euro­fruct, având-o ca par­te­neră pe Tamara Chi­rin­ciuc, soţia lui Iurie Chi­rin­ciuc. 

Potrivit declaraţiei pe venit pentru anul 2014, Vrabie s-a ales anul trecut cu peste 420.000 de lei din salariu şi 1.760 de euro venit dintr-un depozit bancar, sumă încasată de titular în martie 2015. Alte 116.000 de lei el i-a obţinut din darea în locaţiune a unor spaţii prin intermediul firmei Ghenmar-Plus SRL. Pe lângă imobilele indicate şi anterior, Vrabie a mai trecut în declaraţie şi un Mercedes cumpărat în anul 2005.