Lunar, autorităţile colectează circa 200 de kilograme de acest deşeu pentru reciclare, care urmează să ajungă în Franţa, informează Ministerul Mediului.

Indiferent dacă sunt noi sau uzate, bateriile conţin elemente metalice cu greutate moleculară mare şi care au caracteristicile deşeurilor periculoase. De aceea, necesită o manipulare şi depozitare corespunzătoare, altfel ele devin periculoase pentru sănătatea publică şi dăunătoare pentru mediul înconjurător.

O singură baterie uzată aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de suprafaţă şi 10 litri de apă. Din 1000 de baterii portabile la reciclare se pot obţine 190 de kg de metal bun de utilizat în industrie.

Aruncate haotic bateriile pot produce următoarele efecte:

· poluarea solului şi a apelor din cauza eliminării oxizilor metalici în urma arderii;
· expunerea mediului şi a apei la plumb şi acid;
· pot crea arsuri ale pielii şi ochilor;
· în contact cu aerul şi apa, unele substanţe conţinute pot deveni explozive.

Metalele din componenţa bateriilor sunt cancerigene (Hg, PB, Cd, Ni, Li). 
· Mercur (Hg) - este cel mai periculos; în contact cu apa, formează un compus cancerigen (metil-mercur) ce afectează sistemul nervos şi rinichii;
· Plumb (Pb) - afectează sistemul nervos şi aparatul reproducător;
· Cadmiu (Cd) - dacă este aspirat sau ingerat, produce leziuni grave;
· Nichel (Ni) - afectează pielea dacă intră în contact direct cu aceasta, iar dacă acesta este eliberat în aer şi aspirat, afectează căile respiratorii şi cauzează cancer la plămâni;
· Litiu (Li) - în contact cu apa, litiul din baterii poate lua foc; afectează sistemul nervos, rinichii, inima şi căile respiratorii.