„Liderii politici vor trece în spate, în mulţime, deşi şi până acum liderii nu monopolizau scena. Iar următoarea acţiune de protest va avea loc la următoarea şedinţă a Parlamentului, pentru a-i obliga să examineze revendicările populare, să le introducă pe ordinea de zi. Ei nu au încotro, pentru că ori cedează, ori merg la sânge. Iar la sânge ei nu pot să meargă, pentru că îi spulberă comunitatea internaţională. Deci ei nu au încotro”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase. Ştirea a înregistrat circa 31 de mii de accesări.

Urmează în top ştirea cu declaraţiile fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, care a spus că oligarhul Vladimir Plahotniuc va fi îndepărtat în curând de la putere. „Plahotniuc este un individ care, mai devreme sau mai târziu, şi eu cred că devreme, va fi îndepărtat din zonele de putere ale RM”, a menţionat Băsescu. Totodată, fostul preşedinte susţine că în cazul în care oligarhul Vladimir Plahotniuc ar ajunge preşedinte, ar fi „cea mai mare aberaţie” pe care ar furniza-o un stat european. Traian Băsescu a mai spus că nu s-a întâlnit niciodată cu oligarhul şi că de fiecare dată a refuzat orice întrevedere cu acesta. Ştirea a fost citită de circa 33 de mii de ori.

De interes a fost şi ştirea cu Rezoluţia prezentată în această săptămână de Forumul Civic. Documentul conţine mai multe revendicări pe care guvernarea trebuie să le îndeplinească în următoarele 30 de zile. Potrivit reprezentanţilor Forumului, singura soluţie pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor rezidă în organizarea alegerilor anticipate imediat după pregătirea condiţiilor necesare pentru un scrutin liber şi corect. Ştirea a acumulat peste 27 de mii de vizite.

Peste 22 de mii de accesări a înregistrat şi ştirea cu apelul liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a lansat o invitaţie către Maia Sandu şi Ion Sturza să facă front comun pentru potenţialele alegeri anticipate. „Obiectivele noastre sunt salvarea statului şi a cetăţenilor din hău şi repunerea statului pe făgaşul normalităţii procesului de integrare europeană. Maia Sandu deocamdată nu are partid. Poate să vină la noi cu o garnitură din oameni integri. La fel, îl aşteptăm şi pe Ion Sturza cu echipa sa. Sondajele arată că aproape 50 la sută din populaţie este indecisă cu cine să voteze. Împreună am putea să atragem acest segment de indecişi. Dacă ne vom uni eforturile, vom reuşi”, a spus Andrei Năstase.

A atras atenţia vizitatorilor Jurnal.md şi ştirea cu un colaj care dovedeşte că anume miniştrii PD au boicotat anul trecut aprobarea Pachetului de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate. Întrebat de ce nu a fost votat pachetul de legi pentru reformarea CNI în iunie 2015, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a declarat că „atunci nu a existat voinţă politică” şi că „astăzi suntem gata să tăiem în sânge”. O poză de la o şedinţă a Guvernului de aproape un an în urmă, arată că acelaşi proiect, cu mici diferenţe, a fost respins anume de miniştrii democraţi. Articolul a fost citit de peste 20 de mii de ori.

De interes au fost şi declaraţiile guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, care deşi a scris cerere de demisie acum câteva luni, a anunţat săptămâna aceasta că nu intenţionează să lase banca centrală fără conducere. „În faţa dumneavoastră stă guvernatorul BNM cu funcţie deplină. Vom rămâne în funcţie pentru a asigura buna gestionare a băncii. Ar fi iraţional şi ilogic să lăsăm banca fără management în circumstanţele actuale. Cererile de demisie sunt valabile, dar nu există termen de valabilitate. Când Parlamentul va lua act de demisia noastră, din acel moment ne vom înceta activitatea”, a declarat Dorin Drăguţanu. Ştirea la acest subiect a acumulat circa 17 mii de vizite.

Topul se încheie cu o ştire care prezintă preţul REAL al unui litru de motorină - acesta ar trebui să fie de maxim 10 lei şi 50 de bani, şi nu 13,50-13,65 de lei, preţul la care o comercializează importatorii de la noi din ţară. Preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din Moldova, Alexandru Slusari, a făcut nişte calcule care dovedesc acest lucru. Ştirea a acumulat peste 10 mii de accesări.