După explozie, Mariana Voina, mamă a doi copii, a suferit arsuri la mâini şi faţă. Ea se afla în sală în momentul în care s-a produs explozia, datorită acestui fapt, a supravieţuit. „Am avut noroc de vărul meu, Sergiu Oprea, care m-a chemat la o discuţie de câteva minute”, ne-a spus tânăra.
Ea a mai lucrat bucătar la Vinăria Purcari, unde a fost angajată legal, iar în localul „La Soacra”, a fost angajată ilegal, fără a avea măcar poliţa de asigurare medicală obligatorie. „Pe proprietara localului nu a interesat-o studiile mele. Important era să ştiu a face mâncare. Şi, la angajare, una din condiţii a fost să pot schimba butelia de gaz. Am fost de acord. O schimbam eu şi Eugenia, care avea aceeaşi funcţie” , ne-a spus femeia, mamă a doi copii în vârste de 13 şi 11 ani. Butelia de gaz o schimba doar bucătarul-şef.

Salariul iniţial al Marianei Voina a fost de 3000 de lei. Două zile lucra în cafenea şi două zile stătea acasă. Din septembrie 2015, mi-a fost majorat salariul la 4000 de lei. Mariana îşi aminteşte şi astăzi de momentele de groază prin care a trecut şi se întreabă de ce verişoara ei, Angela Oprea, 25 de ani, a decedat, dacă nu se afla la bucătărie, ci la tejghea.

Emoţionată, Mariana Voina îşi aminteşte: „Eram în sală. Ieşisem de câteva minute ca să vorbesc cu vărul meu, Sergiu Oprea. Eram aşezată pe scaun la masa lui când s-a produs explozia. Am încercat să mă ridic, dar nu am putut din cauza unei flăcări care ne-a cuprins pe toţi. Eram toţi cuprinşi de pară. Ardeam toţi. Simţeam fierbinte peste tot. Era fum, negreaţă. Nimic nu vedeam. Auzeam doar ţipete. Ne împiedicam de mese, scaune, cădeam pe jos…”.

Mariana Voina o consideră vinovată de explozie pe proprietara localului, Alina Iarîna, deoarece aceasta ştia despre mirosul de gaz în bucătărie. „Noi i-am spus de atâtea ori că miroase a gaz din ce în ce mai tare. Chiar ea venea în local şi spunea că miroase a gaz. Însă nu a făcut nimic”, a spus tânăra.

Potrivit acesteia, proprietara localului ar fi fost interesată doar de bani. Avea o atitudine denigratoare faţă de angajaţi. „Eram considerate nişte cârpe de şters podeaua. Mâncarea trebuia să fie gustoasă, dar trebuia să facem o economie mare de produse. Cât mai puţină cheltuială posibilă. Tot timpul era nemulţumită. Am mai lucrat şi în alte localuri ca bucătar, dar o asemenea atitudine din partea patronilor nu am mai avut.”

Alina Iarîna ar mai fi avut un local de acest tip pe teritoriul Pieţei Centrale, care urma să fie deschis până la sărbătorile de iarnă. Ulterior, ea a amânat deschiderea după sărbătorile de iarnă.

Tânăra ne-a mai spus că înainte de sărbătorile de iarnă, în decembrie, cafeneaua a fost vizitată de doi bărbaţi, angajaţi ai structurilor de stat. „Au venit doi bărbaţi, au mâncat şi după ce i-au dat o bancnotă de 200 de lei, Cristinei, fata de la tejghea, au cerut bonul de casă. Ea nu avea de unde să ia bonul, pentru că nu era maşină de casă în local. Bărbaţii o ameninţau pe Cristina cu proces-verbal”, îşi aminteşte Mariana Voina.

„Bărbaţii au întrebat-o pe Cristina câţi bani avea din vânzări. Fetele de la casă ţineau banii în două buzunare. Bancnotele mai mari de 50 de lei le ţineau într-un buzunar, iar cele mai mici în altul. Şi ea a scos banii din buzunarul cu bancnote mai mici de 50 de lei. Funcţionarii au întrebat-o unde este bancnota de 200 de lei”, îşi aminteşte Mariana Voina.

Atunci angajatele au chemat-o pe Iarîna, care i-a chemat pe cei doi la etajul trei, într-un birou. „Stăpâna ne-a spus că s-a săturat de aceştia şi că le-a dat 4000 de lei”. După vreo trei-patru zile de la „controlul” celor de la Fisc, în cafenea a fost adus aparat de casă, în care se introducea circa 1000 de lei pe zi.

Bucătăreasa ne-a spus că a făcut deja depoziţie şi tot ce spune este adevărat. „Nu mint şi nu am niciun motiv să o fac. Pentru că au murit oameni. A murit verişoara mea, Angela Oprea. Şi aş fi putut să mor şi eu dacă nu aş fi fost chemată de Sergiu. Uneori, cred că el a fost îngerul meu păzitor în acea zi”, a mărturisit tânăra care va împlini la 6 februarie 32 de ani.