Legea antitutun a intrat în vigoare încă în luna septembrie 2015. De atunci, prevederile ei sunt transpuse treptat şi în practică. De exemplu acum inspectorii de la Serviciul Sănătăţii Publice urmau să verifice pe parcursul următoarelor luni dacă agenţii economici respectă prevederile privind interzicerea publicităţii la ţigări. Se pare că ei nu vor putea face acest lucru, pentru că Guvernul a instituit moratoriul la controlul de stat pe o perioadă de trei luni.

Ministerul Justiţiei, care a venit cu propunerea, argumentează că astfel vor fi create condiţii favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Specialiştii în sănătate cred însă că moratoriul va influenţa negativ domeniul sănătăţii, care trebuie să fie unul bine monitorizat de autorităţi, scrie portalul E-Sănătate.

Astfel, 27 de organizaţii neguvernamentale din ţară au înaintat o scrisoare către Ministerul Sănătăţii, cel al Justiţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, premierului Pavel Filip, precum şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în care cer ca moratoriul să facă excepţie de la domeniul sănătăţii.

„Considerăm că nu este oportună trecerea dintr-o extremă în alta, de la o situaţie a controalelor excesive şi abuzive din partea organelor de stat abilitate cu funcţii de control la lipsa totală a controlului de stat. Or, la etapa iniţială a implementării moratoriului asupra controalelor de stat, considerăm oportună menţinerea posibilităţii efectuării controalelor de stat în domeniul sănătăţii publice, activităţii farmaceutice şi protecţiei mediului de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice, Inspectoratul Farmaceutic şi Inspectoratul Ecologic de Stat. (…) Totodată, considerăm că este necesar să fie efectuată o analiză a executării Legii privind moratoriu asupra controlului de stat după primele 3 luni de acţiune ale acestei legi în vederea stabilirii punctelor forte şi a celor vulnerabile la implementarea ei, astfel ca să fie excluse eventualele erori pentru viitor”, se precizează în scrisoare societăţii civile.

ONG-urile atenţionează că moratoriul asupra controlului de stat, inclusiv în domeniul sănătăţii, va genera probleme care ulterior vor fi greu de remediat. „La 31 mai 2016 intră în vigoare modificările la Legea privind controlul tutunului, în ceea ce priveşte protecţia la expunerea asupra fumului de tutun şi interzicerea fumatului în spaţii închise. Considerăm că la această etapă o lipsă a controlului de stat în domeniu poate reduce la zero eforturile statului şi a societăţii civile pentru implementarea acestor modificări legislative”.

De asemenea, specialiştii atenţionează că un moratoriu asupra controlului de stat ar încălca mai multe documente de importanţă naţională, printre ele şi Programul de activitate al Guvernului pentru 2016-2018, în care se menţionează expres implementarea legislaţiei privind controlul tutunului.

Mai mult, moratoriul aprobat de Guvern pune piedici şi implementării Acordului de Asociere Republicii Moldova – Uniunea Europeană pe segmentul sănătăţii, spun reprezentanţii societăţii civile. Acesta prevede că: „Părţile convin să îşi dezvolte cooperarea în domeniul sănătăţii publice pentru a ridica nivelul siguranţei sănătăţii publice şi al protecţiei sănătăţii umane ca o condiţie prealabilă pentru dezvoltare durabilă şi creştere economică”, punerea în aplicare deplină şi promptă a acordurilor internaţionale în materie de sănătate, în special a Regulamentelor sanitare internaţionale şi a Convenţiei cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul tutunului din 2003.”

Cele 27 de organizaţii neguvernamentale trag un semnal de alarmă, precizând că moratoriul asupra controlului de stat poate avea consecinţe imprevizibile, în cazul unor intoxicaţii în masă, plasarea pe piaţă a medicamentelor necalitative şi ineficiente, epidemii, schilodiri, cazuri de deces şi catastrofe ecologice. Deşi ministrul Sănătăţii a încercat ieri să convingă membrii Guvernului că unele domenii în sănătate ar trebui să facă excepţie de la moratoriu, documentul a fost aprobat. 

„Consider necesar ca să fie exceptat aici Serviciul de Supraveghere de stat a Sănătăţii Publice şi Inspectoratul Farmaceutic , pentru că varianta care se propune, privind controlul la faţa locului în cazuri excepţionale, prin intermediul Ministerului Economiei, prevăd anumite riscuri. S-ar putea să dureze această procedură, în acelaşi timp, situaţii de intoxicaţii în masă sau să se vândă medicamente de calitate dubioasă. Mi-e teamă că prin această procedură să tergiversăm stabilirea unor circumstanţe”, a precizat Glavan.

Potrivit moratoriului pe o perioadă de trei luni niciun agent economic nu va fi controlat, decât în cazul unor petiţii venite de la cetăţeni. Experţii spun că acest lucru nu va avea mare impact, deoarece petiţiile pot fi adresate doar de către consumatori, nu şi de cei care observă încălcările.