„Credem că cei cinci ani de procese şi doi de detenţie, însoţiţi de moartea tragică a soţiei şi mamei, sunt o ispăşire prea îndestulătoare pentru un tată şi un fiu. Orice pedeapsă trebuie să aibă scopul de a îndrepta şi educa, nu de a distruge. Experienţa de peste 25 de ani de colaborare a Bisericii cu instituţiile statului în vederea acordării asistenţei religioase în penitenciare ne îndreptăţeşte să vorbim despre condiţiile grele pe care le au deţinuţii în Republica Moldova, condiţii care înăspresc cu mult pedeapsa prevăzută de lege. Legea prevede multiple măsuri în afara de detenţia în penitenciar pe durata procesului, în baza cărora vă rugăm să acţionaţi, aşa cum bine s-a procedat în cazul femeii cu cinci copii eliberată din arest pentru integritatea familiei”, spune Savatie Baştovoi.

Amintim că sâmbătă, soţia fostului deputat în primul Parlament Andrei Baştovoi a murit, cel mai probabil, din cauza unei scurgeri de gaze de la cazanul instalat în casă, iar fiul lor Mircea, în vârstă de 26 de ani, a ajuns la spital în stare gravă. Salvatorii i-au găsit pe ambii fără cunoştinţă, peste aproximativ 12 ore din momentul în care Mircea reuşise să sune la Urgenţă. Ambulanţa a trecut pe la casa familiei Baştovoi, însă, pentru că nimeni nu a deschis, s-a întors la spital fără pacienţi şi fără să alerteze poliţia sau Serviciul Situaţii Excepţionale. 

Vă prezentăm mai jos apelul lansat de Savatie Baştovoi:

CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII AL REPUBLICII MOLDOVA

În ultimele zile, am urmărit cu toţii o tragedie umană care a cutremurat şi a solidarizat întreaga ţară. Presa şi societatea civilă îşi arată indignarea faţă de cazul familiei Baştovoi, când un om a murit în casă, iar altul a ajuns în comă, cu salvarea la poartă care a făcut cale întoarsă după ce a fost chemată să-şi facă slujirea.

Guvernul Republicii Moldova, ministerele de profil şi oamenii legii s-au întrunit de urgenţă, condamnând indiferenţa şi lacunele din sistem, căutând soluţii pentru prevenirea a astfel de cazuri pe viitor.

Ne-am convins încă o dată că indiferenţa ucide.

Pe de altă parte, avem fapta celor trei tineri care au escaladat poarta închisă, dincolo de care se petrecea tragedia, şi au salvat o viaţă de om. Sunt nişte tineri obişnuiţi din zilele noastre, aşa cum sunt încă mulţi în Republica Moldova şi care ne asigură că cel mai mare bun al unui stat sunt oamenii, oamenii educaţi să acţioneze dezinteresat spre binele celorlalţi.

Astfel de oameni sunt şi membrii familiei Baştovoi. Svetlana şi Andrei Baştovoi au educat doi fii care, prin educaţia şi studiile lor fac cinste societăţii moldoveneşti. Familia lor însă a fost dureros încercată în ultimii cinci ani prin faptul că tatăl, Andrei Baştovoi şi unul din fii, Valentin, au fost târâţi prin judecăţi, iar de mai bine de doi ani sunt închişi în puşcărie în aşteptarea unei decizii finale a instanţelor de judecată.

Având în vedere pierderea mare pe care au suferit-o într-o perioadă de mare apăsare sufletească, ne gândim în primul rând la valoarea familiei şi a integrităţii umane care trebuie salvate. Nu dorim să ne aprofundăm în detalii juridice, pe care nici procurorii, nici judecătorii nu le-au lămurit în decursul a cinci ani, ci facem un apel întru totul uman, cerând intervenţia Dumneavoastră, în limitele permise de lege, pentru a uşura soarta acestor oameni.

Credem că cei cinci ani de procese şi doi de detenţie, însoţiţi de moartea tragică a soţiei şi mamei, sunt o ispăşire prea îndestulătoare pentru un tată şi un fiu. Orice pedeapsă trebuie să aibă scopul de a îndrepta şi educa, nu de a distruge. Experienţa de peste 25 de ani de colaborare a Bisericii cu instituţiile statului în vederea acordării asistenţei religioase în penitenciare ne îndreptăţeşte să vorbim despre condiţiile grele pe care le au deţinuţii în Republica Moldova, condiţii care înăspresc cu mult pedeapsa prevăzută de lege. Legea prevede multiple măsuri în afara de detenţia în penitenciar pe durata procesului, în baza cărora vă rugăm să acţionaţi, aşa cum bine s-a procedat în cazul femeii cu cinci copii eliberată din arest pentru integritatea familiei.

Credem că familia Baştovoi este mai de preţ în libertate, slujind societatea, decât între zidurile penitenciarului. Nu avem nici o îndoială că cei doi se vor integra imediat în societate şi nu vor reprezenta nici un pericol social, având în vedere purtarea lor exemplară pe durata proceselor îndelungate şi în detenţie. Meritele lui Andrei Baştovoi în faţa societăţii sunt cunoscute, el fiind deputat în primul parlament, semnatar al declaraţiei de Independenţă, decorat cu Meritul Civic, dar şi Crucea Patriarhală oferită de Patriarhul României, Preafericitul Teoctist. Fiul său, Valentin, este un tânăr cu studii superioare făcute în Marea Britanie care s-a întors în ţară pentru a fi de folos aici. Astăzi când familiile se destramă şi fenomenul migraţiei ne pustieşte ţara, reîntregirea acestei familii exemplare şi repunerea ei în slujba societăţii este un gest civic de sporită responsabilitate.

Vă asigurăm că demersul nostru găseşte sprijinul societăţii civile, exprimat cu diferite ocazii în toţi anii de când cazul Baştovoi a intrat în atenţia presei.