În iulie 2014, Federaţia Rusă impune embargo la importul de fructe şi legume moldoveneşti. În februarie 2015, serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor decide, cu titlu de experiment, să permită exportul de mere companiilor înregistrate în raioanele din stânga Nistrului. În aceeaşi perioadă, pe piaţa exportatorilor apar două firme transnistrene: Alvi Grupp SRL şi Dufrimol SRL, ambele cu adresa juridică în s. Caterinovca, r. Camenca.

Potrivit informaţiilor obţinute din baza de date a declaraţiilor vamale, în perioada august-septembrie 2015, cele două companii au exportat peste 300 de camioane cu mere şi prune . În mai multe din documentele eliberate de ANSA este indicat că marfa provine din Caterinovca, sat în care de facto nu există livezi. Se întâmpla în momentul în care RISE Moldova a dezvăluit cum inspectorii fitosanitari eliberau documente de export fără să verifice existenţa fructelor. 

Livezile fantomă

La sfârşitul verii 2015, Alvi Grupp SRL şi Dufrimol SRL au primit de la ANSA certificate fitosanitare pentru export de fructe în Federaţia Rusă. Printre actele prezentate inspectorilor fitosanitari sunt două scrisori, emise de Primăria Caterinovca, prin care se confirmă că acestea deţin în localitate peste 1300 hectare de livezi de mere şi prune. 

Însă informaţia Primăriei Caterinovca este contrazisă de aşa-zisul Minister al Agriculturii şi Resurselor Naturale din regiunea transnistreană. Potrivit unui răspuns oficial al instituţiei, în Caterinovca nu sunt livezi, iar în tot raionul Camenca sunt doar 385 hectare de livadă, adică de trei ori mai puţin decât suprafaţa indicată în scrisoare. 

Potrivit legislaţiei, până la eliberarea certificatului fitosanitar, livada urmează să fie verificată de un inspector ANSA în a cărei rază de acţiune sunt produse mărfurile. Unul din responsabilii de zona Camenca este Constantin Ohoţchi, fitosanitarul r. Floreşti.

Constantin Ohoţchi: Eu n-am fost în acel sat. Acolo în general nu sunt livezi şi, respectiv, nu am ce să inspectez. Alvi Grupp şi Dufrimol nu s-au adresat la mine şi nici n-am auzit de aşa companii.

Semnături suspecte

Unul din documentele fitosanitare pentru export a fost semnat de Antonina Onceanu, şefă de secţie la ANSA Chişinău. Onceanu a recunoscut, într-o convorbire cu reporterul RISE, că a eliberat certificate fitosanitare, dar susţine că a „procedat în conformitate cu legea”, refuzând să ofere mai multe detalii.

Actualmente, Onceanu este anchetată într-un dosar de corupţie în care mai mulţi angajaţi ANSA sunt suspectaţi că au emis acte pentru produse agricole moldoveneşti destinate exportului (în special mere), dar în ultimă instanţă acestea erau folosite pentru a reexporta marfă din alte ţări. 
Vasile Russu, şeful Antoninei Onceanu, ne-a spus că ANSA a emis certificate fitosanitare pentru camioanele firmei Alvi Grupp în baza documentelor eliberate de autoritatea locală. „Verificarea propriu-zisă a livezilor trebuie să o facă specialiştii din regiunea transnistreană. Nouă ne-a fost prezentat un certificat de la Primărie, cu ştampilă şi semnătură. Noi nu putem verifica autenticitatea (documentului – n.r.) şi nu avem dreptul să ne deplasăm la faţa locului. Nu este de competenţa noastră”, susţine Russu.

Contactat de RISE, primarul s. Caterinovca, Serghei Iagojinski, susţine că nu a eliberat nici un certificat companiilor Alvi Grupp şi Dufrimol.
Serghei Iagojinski: Semnătura din acte nu este a mea. N-am emis certificatele. Puteţi face expertiza grafoscopică. Şi livezi noi nu avem de niciun fel. Au fost livezi de mere, dar a trecut timpul lor”.

În acest sens, RISE a obţinut o scrisoare a primarului Serghei Iagojinski din 12 ianuarie 2016 adresată unui inspector fitosanitar, în care semnătura sa este diferită decât cea aplicată pe scrisorile prezentate de companiile Alvi Grupp şi Dufrimol.

Continuarea citiţi pe rise.md