Potrivit lui Vitalie Busuioc, reprezentantul Procuraturii Generale, care a făcut declaraţii pentru presă, e vorba de un şir de infracţiuni grave de evaziune fiscală, spălare de bani, declararea insolvabilităţii fictive intenţionate a unei întreprinderi, confecţionarea şi utilizarea actelor false, toate aceste acţiuni aducând un prejudiciu de 10 miloane de lei în ceea ce priveşte taxa pentru valoarea adăugată.

În urma schemelor frauduloase bugetul statului a fost prejudiciat cu 50 de milioane de lei. Această sumă în baza metodologiei de calcul a tarifelor urmează a fi inclusă în factură şi suportată de cetăţeni.

Potrivit procurorului, până la momentul de faţă s-au efectuat 25 de percheziţii la întreprinderi ale MoldovaGaz şi la subiecţii economici în relaţii comerciale cu aceste întreprinderi. În dosar sunt vizate 13 persoane.

Din circumstanţele cauzei penale, în perioada 2011-2015, persoane de vârf din administraţia MoldovaGaz  au creat o schemă infracţională cu mai multe întreprinderi private. Au fost mimate mai multe licitaţii şi fost încheiate mai multe contracte de livrare a serviciilor şi mărfurilor.

Ca urmare a acestor tranzacţii, o parte din servicii şi mărfuri erau livrate de întreprinderi fantome, care erau declarate delicvente din cauza neachitării taxei pentru valoare adăugată şi aceste întreprinderi majorau preţurile pentru consumatori, iar veniturile erau împărţite între agenţii economici, participanţi la fraudă.

Potrivit procurorilor, vinovaţii de aceste fraude riscă, în funcţie de gravitatea infracţiunii de la 2 la 15 ani pentru escrocherie şi delapidarea averii străine.