Potrivit lui Moldovanu, în cadrul comisiei au fost audiaţi bucătarul-şef şi alţi angajaţi ai localului, responsabili din cadrul Preturii Centru, ai Direcţiei Comerţ, ai Centrului de sănătate publică şi ai Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor. Conform procesului tehnologic, cantina trebuia să utilizeze reşouri. Stăpânii localului însă le-au înlăturat şi au început să folosească un aragaz conectat la buteliile de gaz încă din 2013. Buteliile erau schimbate o dată la două zile, cam de trei ori pe săptămână.

„Este imposibil ca, între 2013 şi 2016, inspectorii care s-au deplasat la faţa locului să nu fi văzut acest aragaz. În stenograma şedinţei comisiei se conţine informaţia în care angajaţii de acolo ne informează că se simţea şi mirosul de gaz. Am adresat întrebări colegilor de la Centrul de sănătate publică, cei care emit autorizaţia sanitară şi sunt responsabili să verifice procesul tehnologic, începând de la inventar şi terminând cu sursa de alimentare. Opinia mea este că atunci când a mers acest inspector la faţa locului, aceste butelii erau. Nimeni însă nu a luat atitudine, în primul rând, cei de la Centrul de sănătate publică, în al doilea rând, cei de la Direcţia Comerţ, cei de la Agenţia pentru securitatea alimentelor, nici vicepretorul Sectorului Centru, care şi-a pus semnătura pe acte”, a spus Moldovanu.

Iresponsabilitate criminală

Amintim că Centrul Naţional de Sănătate Publică se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor – în subordinea Ministerului Agriculturii, iar Serviciul protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale – în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Niciun fotoliu nu s-a clătinat sub greutatea oficialilor de aici după producerea deflagraţiei în urma căreia au decedat patru persoane şi altele 13 au fost mutilate. Potrivit lui Moldovanu, un proces-verbal de inspectare a localului conţine şi semnătura responsabilei de la Direcţia comerţ, sănătate publică şi prestări servicii din mun. Chişinău, Ludmila Boşcănean. Totodată, documentele de autorizare au fost avizate de vicepretorul Preturii Centru, Eugenia Graur, care a examinat dosarul.

Culmea ironiei e că Mihail Palaniuc, medicul-şef adjunct din cadrul Centrului de sănătate publică din mun. Chişinău, instituţia care a emis autorizaţia, a făcut parte şi din comisia iniţiată de primărie. „Nu e un conflict de interese? Cum poate un responsabil de emiterea autorizaţiei să se autoaudieze în cadrul comisiei”, s-a interesat consilierul municipal Ala Nemerenco (PPEM). Moldovanu a precizat că a fost audiată o altă angajată a acestei instituţii, Eudochia Tcaci, medic-şef adjunct, responsabilă de sănătatea publică.

Consilierii l-au luat la rost şi pe şeful Direcţiei comerţ şi alimentaţie publică a mun. Chişinău, Marcel Zambiţchi. Acesta a raportat în cadrul CMC că, după deflagraţie, a descins cu controale şi a mai descoperit patru cazuri de utilizare a buteliilor. „Am stopat temporar activitatea acestor localuri”, a spus Zambiţchi.

Întrebat de ce nu a recurs la astfel de acţiuni până la producerea deflagraţiei, acesta a declarat că direcţia pe care o conduce nu e responsabilă de verificarea buteliilor. „Noi am făcut lucrul acesta reieşind din cazul care s-a întâmplat”, a bâiguit el. Un răspuns similar l-a dat şi pretorul Sectorului Centru al capitalei, Oleg Poiată. Întrebat ce acţiuni a întreprins pentru a preveni incendiile sau alte avarii şi de ce nu a procedat ca primarul Sectorului 4 din Bucureşti, Cristian Popescu Piedone, care şi-a dat demisia după tragedia de la Colectiv, Poiată a declarat că verificările în localul „La soacra” au fost făcute doar când a fost emisă autorizaţia. „Alte verificări nu au fost făcute. Nu e în competenţa preturii să o facă”, a spus el.

Consilierii au votat demiterea lui Poiată. Totodată, şeful interimar al Pieţei Centrale şi cel al Direcţiei Comerţ s-au ales cu avertizări. Primarul capitalei Dorin Chirtoacă a declarat că demisia lui Poiată este ilegală şi va fi atacată în instanţa de judecată.

Conform regulamentului, CMC poate demite şefii de direcţie, nu şi pretorii. Primăria mun. Chişinău urmează să-şi expună viziunea despre accidentul de la cafeneaua „La Soacra” după finalizarea anchetei de serviciu iniţiată de Dorin Chirtoacă.